Derfor skal du drikke et glas vand for 780 millioner mennesker i dag

Hvornår har du sidst tænkt på dit drikkevand? Mit gæt er lang tid siden. Men det, der er en selvfølge for dig, bliver måske et problem for dine oldebørn. Medmindre vi begynder at behandle vores vand med omtanke.

Tænk hvis det vand, der kom ud af din vandhane, var okker-farvet og fyldt med bakterier. Tænk hvis dit barn blev alvorligt syg, fordi du ikke havde adgang til rent drikkevand. Tænk hvis du skulle gå 5 km hver dag for at hente vand.

Sådan er hverdagen for 780 millioner mennesker i tredjeverdens lande. Det er heldigvis langt fra vores verden, hvor rent drikkevand er en privilegeret selvfølge. Men sådan bliver det måske ikke ved med at være, medmindre vi begynder at behandle vores vand med omtanke.

Vi skal ikke være hellige, bare smarte
Det betyder ikke, at vi skal gå på kompromis og undvære vand. Vand er til for at blive brugt, og selvfølgelig skal du unde dig selv et karbad, vande plænen hvis den er gul eller anlægge en swimmingpool, hvis du elsker en god dukkert.

Jeg elsker at vaske bil om søndagen og går ikke af vejen for en god vandkamp om sommeren, men vi behandler desværre vores vand alt for nonchalant – og det er dumt for miljøet og dumt for vores pengepung. Bare fordi vi ikke løber tør for rent drikkevand i din eller min levetid, berettiger det os ikke til at svine med det.

Vi har allerede løsningerne, vi skal bare bruge dem
Den gode nyhed er, at vi allerede har de intelligente løsninger, der kan spare vand, energi og penge. Vi skal bare begynde at bruge dem systematisk.

Vi kan f.eks. installere berøringsfrie vandhaner på offentlige steder. Det har f.eks. sparet Københavns Lufthavn for 30% på vandforbruget. Derhjemme kan du installere en bruser, der ved at tilføre luft mindsker forbruget af vand til 6 liter i minuttet. Det giver blødere vand samt kan spare dig for rigtig mange penge, alt efter hvor meget vand din eksisterende bruser giver. Eller du kan installere en vandhane med koldstart. Det varme vand når alligevel ikke dine hænder, før du er færdig med at vaske dem og har slukket igen. Det sparer ikke kun vand, men mængder af energi og penge.

To år kontra 50 år
Det bedste ved disse løsninger er, at tilbagebetalingstiden er kort i modsætning til de 50 år, det tager for regnvand at blive til grundvand.

I dag åbner konferencen World Water Conference i Myanmar, hvor kloge mennesker fra hele verden er samlet, fordi 780 millioner mennesker i tredjeverdenslande har et helt basalt ønske om rent drikkevand. De ønsker sig vores drikkevand. Vi skal ikke derhen, hvor vi får deres.

Vand er en ressource, vi skal behandle med omtanke. Det opfordrer jeg dig til at tænke over, når du i dag drikker et glas rent drikkevand.

Leave a Reply

%d bloggers like this: