Kan du smage forskel?

Hvad drikker du? Vand fra hanen eller vand på flaske? Det er nok de færreste, der tænker over det, men postevand er faktisk et billigere, sundere og mere miljøvenligt valg. Og hvad så med smagen? Vi har spurgt en række folk på gaden, hvad de synes.

I Danmark er vi heldige at have både rent og velsmagende drikkevand, som kan tappes direkte fra vandhanen. Forbruget af flaskevand herhjemme har ligget stabilt de seneste år, omkring de 20 liter per indbygger hvert år. Men hvorfor vælger mange så stadig at købe vand på flaske? Nogle tror måske, at det er sundere end postevand. At det smager bedre. Eller også er det den praktiske flaske, som er god, når man er farten.

Jeg har ikke svaret – men vi har for sjov spurgt en række folk på gaden, hvilken vandsmag de foretrækker. Vi lavede en blindsmagning mellem kildevand, naturlig mineralvand (som er kildevand tilsat mineraler) og drikkevand fra hanen. Og det blev en sikker sejr til… Trommehvirvel… vores eget danske drikkevand! Kildevand fik 31% af stemmerne, mineralvand 8% og postevand løb af med 61% af stemmerne.

Se nogle af reaktionerne i videoen her.

 

Som inspiration og en lille opfordring til at drikke mere postevand, har jeg samlet 3 gode grunde til at skippe flaskevandet.

 1. Det er bedre for miljøet
  Flaskeproduktionen er skadelig for miljøet. Plastikflasker forurener naturen, og generelt bruges der op til 500 gange mere energi til at producere og transportere flaskevand end drikkevand.
 2. Det er bedre for dit helbred
  Lad mig slå det fast én gang for alle. Kildevand og naturligt mineralvand er ikke sundere end postevand. Faktisk indeholder flaskevand ofte flere bakterier end vandhanevand (dog ikke mængder vi bliver syge af), mens kravene til drikkevandet i Danmark er nogle af de højeste og skrappeste på verdensplan.
 3. Det er bedre for pengepungen
  Postevand kan tappes direkte fra din vandhane derhjemme, og prisen ligger på omtrent 6,3 øre per liter (!). Mens flaskevand i butikkerne snildt kan koste mellem 15-20 kr. for en halv liter. Så ikke nok med at postevand er både sundere og mere miljøvenligt, du kan også spare mange penge ved at vælge det fremfor flaskevand.

Prøv at lave en blindsmagning med familien derhjemme og se hvilken vand, I foretrækker.

Og forklaringen på, hvorfor vand smager, som det gør – ja, den får du lige her:

Hvorfor smager vand som det gør
Se, hvorfor vand smager, som det gør, lige her:

2 kommentarer

 1. Drikker altid postevand hjemme, men når man er på farten er der ikke mange muligheder andet end flaskevand. Kunne tænke mig at der var nogle steder hvor man kunne tanke op som man kan sydpå.
  Mangler de gamle vandfontæner der var i skolegårdene og forskellige steder i byen.

  1. Hej Inger,
   ja, det kunne være dejligt, hvis man kunne tanke op, når man er på farten.
   Bedste hilsner fra
   Jeannette

Leave a Reply

%d bloggers like this: