Vand med omtanke – et manifest

Vand. Udgangspunktet for alt liv, og en ressource du ikke har lyst til at løbe tør for. Men sådan kan virkeligheden se ud for kommende generationer. Medmindre vi begynder at behandle vores vand med omtanke.

Det lyder svært. Det er det ikke. Det lyder frelst. Det er det ikke. Det lyder dyrt. Det er det ikke. Men en ting er sikkert. Det er både dumt og dyrt at lade være.

Vand med omtanke kan faktisk opsummeres i fem helt konkrete dogmeregler, som vi kan begynde at efterleve allerede i dag. Det er ikke besværligt. Det er ikke raketvidenskab. Det koster ikke en masse penge. Vi skal bare gøre det.

Dogme 1: Vær bevidst
Det er faktisk ret simpelt. Vi skal være bevidste omkring det vand, vi bruger. Vi skal handle med hovedet på hovedet – og ikke under armen. Du er ikke uartig, fordi du har en swimmingpool, men lad os f.eks. holde op med at hælde rent drikkevand ud i kloakken. Det er dumt.

Dogme 2: Vær intelligent
Vi skal bruge intelligente løsninger. Allerede i dag har vi et utal af tekniske løsninger, der sparer på vandet. Uden at det på nogen måde går ud over komforten. Som f.eks. pissoirer der tænder automatisk, vandhaner med koldstart, brusehoveder med luft og meget mere. Lad os bruge de intelligente løsninger endnu mere!

Dogme 3: Stil krav
Vi kommer ingen vegne, hvis vi ikke stiller krav til hinanden – og til os selv. Samfundet skal stille krav til bygningsreglementet. Vi skal stille krav til vores blikkenslager om, at han installerer en miljøvenlig vandhane. Vi skal stille krav til os selv om, at vi ikke bruger to liter vand, hvis vi kan nøjes med at bruge en.

Dogme 4: Tænk ud af boksen
De mest banebrydende gennembrud sker, når vi er presset. Vi har rent drikkevand i dag, men det har vores børnebørn måske ikke. Derfor skal innovationen i gang nu. Vi skal tænke helt nye veje, ikke kun hvordan vi sparer på vandet, men hvordan vi får mere ud af det, vi har.

Dogme 5: Vand skal bruges, men med respekt
Hver dansker bruger i gennemsnit 106 liter vand om dagen, og vi har brug for vand. Til at drikke, til at vaske os i, til at lave mad i, vande vores blomster og meget mere. Men vand er desværre en knap ressource, og derfor skal vi behandle den ordentligt. Vi skal ikke være hellige omkring vores vandforbrug. Vi skal bare være respektfulde.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: