Du bliver glad for dit liv, når du læser denne artikel

Kunne du tage bad midt i hovedgaden? Eller gå 5 km for at hente 100 liter vand?

Nogle gange tror jeg, vi glemmer, hvor stort et privilegium en vandhane er. Inklusive mig selv. Jeg har designet vandhaner, brusere og andre brugsting i mere end 10 år, og mit arbejde handler i høj grad om at skabe produkter, der forener stil med funktionalitet.

Herhjemme skal vandhanen indgå i indretningen. Den skal være praktisk. Den skal kunne holde i mange år og måske endda være vandbesparende. Men situationen er en helt anden i store dele af verden. Jeg er gået på jagt efter billeder, der viser, hvordan vand i hverdagen ser ud for millioner af mennesker i den tredje verden.

Indien er et af de lande i verden, der er alvorligst truet af vandmangel. Manden her er ved at fylde sine mange tanke med vand fra en offentlig vandhane. Vi får vandet leveret direkte i vores hjem, når og hvor vi skal bruge det, mens andre selv skal transportere familiens vand flere kilometer til fods. Det er et fuldtidsarbejde!

Du-bliver-glad-for-dit-liv-5-800x420.jpg

I slumområdet Dharavi i Mumbai findes der rent drikkevand i de offentlig vandhaner i gaderne, ligesom på billedet her, men ingen har vand installeret i deres hjem.

Tænk, hvis du selv skulle hente dit vand, inden du tog bad. I Danmark bruger vi altså 38 liter i snit på bad og personlig hygiejne hver dag. Det giver sved på panden at bære hjem.

Du-bliver-glad-for-dit-liv-800x420.jpg

Og apropos bad, så kan man jo spare en slæbetur ved at tage badet direkte på gaden ved den lokale brønd som disse mænd i New Delhi. Jeg er pludselig rigtig glad for mit brusebad derhjemme, som jeg trods alt kun skal dele med min familie.

Du-bliver-glad-for-dit-liv-2-800x420.jpg

En anden mulighed er at bade i søer og floder. Ligesom manden her, der vasker sig i en flod i Madagaskar. Men desværre kan vandet i floder og damme være forurenet og fyldt med bakterier og parasitter, som man kan blive rigtig syg af.

Du-bliver-glad-for-dit-liv-3-800x420.jpg

Derfor går meget nødhjælpsarbejde i f.eks. Afrika og Indien ud på at bore brønde og opsætte vandpumper, der kan hente rent drikkevand fra grundvandet til landsbyerne. Ligesom den, som de to børn på billedet her bruger.

Du-bliver-glad-for-dit-liv-4-800x420.jpg

Det giver virkelig stof til eftertanke, og jeg tænker på, hvordan det ville være, hvis mine to små drenge og deres lillesøster skulle hente vand hver morgen. Nogle gange tror jeg, det er vigtigt at minde sig selv om, at noget så simpelt som en vandhane i sit køkken er en stor luksus i andre dele af verden. Jeg håber, du vil bruge mit indlæg til at værdsætte dine vandinstallationer lidt mere i dag, end du gjorde i går.

Leave a Reply

%d bloggers like this: