Derfor er koldt vand godt for dig

Her får du et enkelt tip, som kan spare dig 1500 kr. om året, gøre dig renere og sundere. Synes du, det lyder for godt til at være sandt? Det er det ikke.

Det eneste, du skal gøre, er at installere en vandhane med koldstartfunktion. Rigtig mange bruger allerede en et-grebsvandhane derhjemme, både på badeværelset og i køkkenet. Det er en super nem måde at regulere temperaturen på vandet på.

I langt de fleste tilfælde åbner du for din vandhane med grebet placeret i midten uden egentlig at registrere processen – under madlavning, når du vasker hænder, skyller af etc. I alt har du op mod 50 interaktioner med vandhanen på en dag. Det lyder måske højt, men prøv at tænke over alle de situationer, hvor du bruger en vandhane – især hvis du har børn.

Og hver eneste gang du tænder i midten, begynder en almindelig vandhane at trække varmt vand op gennem rørene fra varmtvandsbeholderen. Men inden det varme vand når din vandhane, har du allerede slukket igen.

Opvask koldt varmt vand
Det fleste af os bruger varmt vand, når vi vasker op i hånden. Men er varmt vand overhovedet bedre end koldt? Få svaret her:

Der ligger penge i dine vandrør
Undersøgelser viser, at vi kun vasker hænder mellem 5-10 sekunder. Det varme vand når altså aldrig dine hænder. Det ender som koldt vand i rørene og går til spilde.

Når du tænder for vandet med grebet i midten på en almindelig vandhane, laver den lunkent vand. Dvs. din vandinstallation går i gang med at ”bruge” varmt vand og blande det med koldt vand. En energitung proces, der starter i varmtvandsbeholderen og går hele vejen gennem rørsystemet vha. et antal pumper.

Det-iskolde-gys-800x420.jpg

Installerer du i stedet en vandhane med koldstart, skal du aktivt dreje grebet over på varm, når du vil have varmt vand. Og det kan rent faktisk spare dig mange tusind kroner i unødigt varmtvandsforbrug. Tests viser, at hvis man installerer to koldstartvandhaner i hjemmet hos en gennemsnitsfamilie, kan du spare ca. 1500 kr. årligt!

Bliv renere i koldt vand
Grunden til, at de fleste ønsker at vaske hænder i varmt vand, er komfort og en opfattelse af, at hænderne bliver renere. Det er bare ikke vandets temperatur, der bestemmer, om dine hænder bliver rene. Hvis vand skal slå bakterier ihjel, skal det være kogende. Og det dur selvfølgelig ikke til håndvask! Nej, det er derimod sæben, som er det altafgørende, bakteriedræbende element.

Eksperter peger også, på at varmt vand åbner hudens porer, så skidtet nemmere trænger ind i huden. Varmt vand kan også affedte din hud og dermed fjerne hudens naturlige forsvar mod bakterier.

Koldt vand er sundere
Koldt vand er faktisk også sundere. Når du åbner i midten på en almindelig vandhane, kan der være risiko for bakterieramt vand. Bakterier såsom legionella opstår i varmt vand og trives i de varme tanke og vandrør, der kommer i spil, når du tænder for det lunkne vand i midten.

Det kan være situationer, hvor dine børn løber hen for at drikke vand fra hanen og åbner i midten, som de plejer. Eller når du hurtigt skyller din salat under vandhanen, inden den skal spises. Den risiko undgår du helt automatisk ved koldstart. Uden at skulle tænke mere på det. Så hvad er egentlig din undskyldning for ikke at installere koldstart med det samme?

Leave a Reply

%d bloggers like this: