Vand – vores mest værdifulde råstof

Vand er vores mest værdifulde råstof. Men heldigvis er vand også en af de poster, hvor virksomheder og institutioner lynhurtigt kan opnå store besparelser med en lav investering. Hvis de bare gad interessere sig for det.

Jeg møder desværre alt for tit driftschefer i det offentlige og hos private virksomheder, som slet ikke har tal på deres vandforbrug. De overvåger både lys og varme i bygningerne og optimerer med energirigtige tiltag, men når jeg spørger dem, hvor meget energi, der går til det varme vand, kommer de totalt til kort.

Og hvad de ikke ved er, at vandinstallationer faktisk er en lavthængende frugt, når det kommer til at opnå besparelser. Nye armaturer er en ”lille” investering i forhold til den størrelse besparelse, du opnår, og hvor hurtigt udgiften har betalt sig hjem igen.

foto4-2500x1500px-lr
Se, hvad der skete, da vi udskiftede alle vandhanerne til en stor VVS-messe. Svaret vil overraske dig.

Mange vil slet ikke tro på tallene, når jeg fortæller om de beløb, vandbesparelserne ender i. Derfor gør jeg meget ud af at lave tests før og efter nye vandinstallationer, så de kan se de mange sparede kroner sort på hvidt.

Fis og ballade koster ikke længere ekstra
Et af vores projekter er Tingbjergskolen i København. De er ca. 430 lærere og elever fordelt på 0.-9. klassetrin. Børn er interessante – de har alle den samme adfærd, når de tænder for vandhanen. De løber bare ind, åbner hanen, drikker, vasker hænder. De går ikke op i komfort eller har særlige vaner. Men vandhanen skal virke, og den skal være nem at bruge. Og så sker det selvfølgelig også, at de leger med vandet, laver ballade eller glemmer at slukke…

Skolen kom derfor til mig med tre centrale behov til nye vandhaner: 1) de ville opnå vandbesparelser generelt og på det varme vand; 2) installationerne skulle kunne slukke automatisk; og 3) hygiejnen skulle forbedres.

I testperioden udskiftede vi otte armaturer og to toiletter, hvilket alene gav en besparelse på 6500 kr. på to uger! Den totale potentielle besparelse for Tingbjergskolen ved udskiftning af alle deres 179 armaturer blev altså 145.500 kr. i energi- og vandforbrug alene på det første år.

Når 70.000 mennesker vasker hænder
Et andet rigtig godt eksempel på effektive vandbesparelser med et simpelt tiltag er Københavns Lufthavne. Hver dag besøger 70.000 gæster Københavns Lufthavne i Kastrup, og langt de fleste er forbi toilettet og en af lufthavnens 4.000 vandhaner, mens de er i lufthavnen.

Deres energichef bad os komme med en løsning, der kunne give vandbesparelser på koldt og varmt vand fra dag ét, og hvor drift og vedligeholdelse var i top, da belastningen er stor med så mange brugere hver dag. Lufthavnen fik installeret intelligente vandhaner, som bl.a. kunne spare på vandet, slukke automatisk og havde koldstartfunktion. Og besparelsen er til at mærke.

Allerede ved en indledende udskiftning af 250 armaturer så vi 24% lavere vandforbrug og 66% mindre varmt vand. Hvert armatur giver en besparelse på 900 kr. om året, og de nye vandhaner er dermed tjent hjem på under 2 år. Den potentielle besparelse i Københavns Lufthavne løber derfor op i en total på 3,6 millioner kroner om året.

Det er da værd at overveje, om ikke du kender et sted, der kunne være bedre til at spare på vandet og ovenikøbet få glæde af det på bundlinjen.

Leave a Reply

%d bloggers like this: