Den dag vandet er væk

Vi tænker slet ikke over det til dagligt. Vi åbner bare for hanen, og så strømmer vandet ud. Men du skal ikke længere end til Sverige, førend de har problemer. Store problemer. I visse områder er grundvandet nemlig så lavt, at de må tage desperate metoder i brug.

Øland. 416 km fra København. Små fire timers kørsel i bil. Her danser øens byråd regndans for at få det til at regne, så vandmagasinerne kan blive fyldt op. Desperate tider kalder på desperate metoder – og det er en desperat situation, når det livsvigtige vand udebliver.

Turistsæsonen reddet af lastbiler og vandledning fra fastlandet
Jeg ved ikke, hvordan din hverdag vil se ud uden rindende vand, men min vil i hvert fald blive udfordret til det yderste. Jeg vil så nødigt undvære mit morgenbad, at trække ud i toilettet eller at sætte en tøjvask over. Og derfor chokerede det mig, da jeg hørte om de problemer, de havde på Øland i sommers.

Der fragtede de vand til øen i lastbiler fra fastlandet og kørte en massiv vandsparekampagne, der faktisk fik beboerne til at nedsætte deres vandforbrug med 20 %. Hvis det ikke havde været for de initiativer og den vandledning, som går fra fastlandet til Øland på bunden af Kalmersund – og som blev etableret på rekordtid for at redde turistsæsonen – havde det været rigtigt skidt. Både for beboerne og de mere end 3 mio. turister, der hver sommer besøger Øland. Nu blev turistsæsonen heldigvis reddet. Måske hjalp regndansen også til?

En fremtid med muldtoilet og regnvandsbeholder
Vi tager vand for givet, men problemerne i Sverige viser, at vi ikke kan ligge på den lade side. I Danmark har vi godt nok grundvand til de næste mange år, så det bliver ikke et problem for dig og mig. Men hvad med kommende generationer? Hvad gør de den dag, vandet er væk?

Jeg læste en artikel i Dagens Nyheter for et stykke tid siden om en mand syd for Kalmer i det sydøstlige Sverige, hvis brønd var løbet tør for vand. Han havde ventet fem uger på at få sin brønd boret ud. Det var fem uger uden bad, vaskemaskine og opvaskemaskine. Han hentede vand i vanddunke i sin trillebør og samlede vand op i en regnvandsbeholder. Vil du byde dine efterkommere det?

Manden fra Kalmer fik boret en ny brønd, men brøndboeren skulle bore en hel dag og mere end 100 meter ned, inden han fandt vand. På Øland og Gotland, som er ramt af samme problemer med grundvandet, taler de nu om at afsalte havvandet som en del af en fremtidig løsning. Og lad os tage alle midler i brug, men lad os da først og fremmest passe på det, vi har. Lad os behandle vores vand med omtanke. Sværere er det egentlig ikke.

Leave a Reply

%d bloggers like this: