Vandhanen – en bakteriebombe du ikke vil lægge hånd på  

Verden er et beskidt sted, og vandhaner er ingen undtagelse. Når du drejer på vandhanen for at lukke for vandet efter at have vasket hænder, kan du potentielt trykke op til 50.000 bakterier i hånden.

Jeg fik et chok den anden dag. Jeg faldt nemlig over en artikel, hvor en amerikansk forsker, Dr. Charles Gerba fra University of Arizona havde undersøgt bakterieindholdet på forskellige overflader. Og det viste sig, at vandhaner huser op til 50.000 bakterier lige fra colibakterier og Noravirus, der giver Roskildesyge, til stafylokokker. Puha!

Er vi blevet desinficeringsforskrækket?
Jeg synes egentlig, jeg er ret god til at vaske hænder. Jeg vasker dem, inden jeg spiser, når jeg laver mad, når jeg har pudset næse, og så selvfølgelig når jeg har været på toilettet. Men ift. anbefalingerne fra Statens Seruminstitut burde jeg også vaske dem, når jeg har rørt ved fællesudstyr på min arbejdsplads og været ude i det offentlige rum. Så jeg kunne sagtens gøre det endnu bedre.

Men hvad med gelændere, dørhåndtag og mobiltelefonen? Gad vide, hvor mange bakterier, der gemmer sig der? Faktisk viste den pågældende undersøgelse, at håndtaget på indkøbsvogne indeholdte 138.000 bakterier – altså næsten tre gange så mange som vandhaner – mens toiletsæder kun indeholdt 1.200 bakterier.

På den ene side synes jeg, at vi er blevet lidt desinficeringsforskrækkede. Vi kan jo ikke undgå at komme i kontakt med bakterier hver dag medmindre, at vi isolerer os. På den anden side synes jeg, det er møgulækkert, at der gemmer sig så mange bakterier på en vandhane.

haandvask
Den overraskede sandhed om håndvask – læs den her

Sådan stopper du bakteriespredningen på en nem måde
Når det kommer til at vaske hænder, anbefaler alle eksperter, at man lukker vandhanen med et stykke papir, når man har vasket hænder. På den måde tværer man ikke de rene hænder rundt i en bakteriebefængt vandhane, og det er også både en nem og billig løsning. Specielt hvis alle husker at gøre det.

Men endnu flere eksperter anbefaler faktisk, at man installerer en berøringsfri vandhane. Og det bliver mere og mere almindeligt. Specielt blandt offentlige institutioner som f.eks. børnehaver, lufthavne og hospitaler, men det bliver også mere almindeligt i private hjem.

Og det er smart. Det er der ingen tvivl om. Jeg har en stor familie. Vi har tit gæster, og mine børn har tit venner på besøg. Så hvorfor lægge hånd på noget, der kan være fyldt med bakterier, når vi ikke behøver? Sværere behøver det jo heller ikke at være.

1 kommentar

Leave a Reply

%d bloggers like this: