900 gange sundere og 667 gange billigere

Danskerne er verdens mest prisbevidste folkefærd, og derfor er det faktisk lidt omsonst, at vi hvert år bruger 2 mia. kr. på flaskevand, når nu vi kan tappe det reneste drikkevand nærmest gratis fra hanen.   

Det lyder for godt til at være sandt, men vand fra hanen er både billigere, bedre og mere miljøvenligt end flaskevand. Alligevel er det en nationalsport at købe flaskevand. Indrømmet, jeg køber da også selv flaskevand engang imellem (når jeg er ude at rejse). Men hvorfor er det lige, at vi lukker øjnene for både pris, kvalitet og miljø, når det kommer til vand?

Vil du spare 19,97 kr. på en halv liter vand?
Hver uge jagter vi de gode tilbud, når supermarkedernes tilbudsaviser dumper ind ad brevsprækken, men når det kommer til vand, betaler vi gerne overpris. Det er da paradoksalt, at vi gladeligt køber fem frosne kyllinger for 100 kr. (uden i øvrigt at skele til kvaliteten), men rask væk giver 20 kr. for en halv liter vand, selvom vi kan tappe den samme mængde fra hanen for 3 øre. Det undrer mig, at vi uden at tænke over det betaler 667 gange mere for en vare, der kun adskiller sig ved en plastikflaske og en pæn etiket.

Billigst og bedst
Dansk postevand. Okay, det lyder ikke særligt sexet. Slet ikke hvis man sammenligner med ’Vand tappet fra den naturlige kilde i skoven’ eller ’Gletschervand direkte fra norsk elv’. Det giver gode billeder på nethinden, men når det kommer til kvaliteten, kan flaskevand slet ikke hamle op med postevand. Flaskevand har både flere bakterier og færre mineraler, og derudover er vores postevand så gennemtestet og har så strenge krav, at flaskevand sakker langt bagud.

Foto1
Kan din familie også spare 1000 kr. om året? Tjek det her:

Vand koster mere på CO2-kontoen, end du tror
Vand fra hanen er ikke kun billigere og bedre. Det er også meget mere miljøvenligt. En liter flaskevand skal nemlig tappes, flasken skal produceres, og så skal vandet transporteres fra f.eks. Frankrig til Danmark. Det koster i snit 0,18 kg CO2 per liter flaskevand. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til den samme CO2-udledning, som det koster at køre en kilometer i bil.

Til sammenligning koster en liter postevand kun 0,0002 kg CO2. Det er 900 gange mindre end flaskevand. I San Francisco har de forbudt salg af vand på flasker. Jeg siger ikke, vi skal gå den vej, men lad os i fællesskab gøre vand fra hanen trendy. For kvalitetens skyld. For miljøets skyld. Og for pengepungens skyld.

Leave a Reply

%d bloggers like this: