Sådan kommer vi legionella til livs

Kender du legionellabakterien? Du har sandsynligvis været i bad med en her til morgen. Hvis du er sund og rask, skal du ikke være bekymret. Men for de ældre og syge er det en anden historie.

Det er ikke sikkert, du har hørt om legionella før. Det er en særlig bakterie, der lever i fugtige og våde miljøer – specielt i de slimede filmdannelser i vores varmtvandsbeholdere og rørsystemer. Bakterierne har det faktisk rigtig lækkert i det stillestående, lune vand i vores vandrør.

Når du tager dig et varmt bad, bliver legionellabakterierne spredt via vanddampen, som du indånder, og bakterierne ender i dine lunger. For voksne, raske mennesker sker der i langt de fleste tilfælde ingenting ved det. Vores immunsystem nedkæmper dem, ligesom så mange andre bakterier vi udsættes for hver eneste dag.

Men hvis du er syg eller gammel og har et svækket immunsystem, kan bakterierne forårsage den farlige lungebetændelse, legionærsyge. Dødeligheden af legionærsyge ligger normalt på 10-15 %, men for de mennesker, som får sygdommen under en hospitalsindlæggelse, er dødeligheden helt oppe på 30 %.

I både 2014 og 2015 blev der registreret en stigning i tilfælde af legionærsyge i Danmark. Det har betydet et øget fokus på bekæmpelse af sygdommen og legionellabakterierne. Især hospitaler, ældreboliger og plejehjem er begyndt at indføre tiltag, som skal modvirke bakterierne i deres badefaciliteter.

20171013_FM-Mattsson-Mora-Vand-med-Omtanke-Farlige_Baktrier_Badevand_2500x1500
Danmark har rekord i tilfælde af legionella-smittede. Læs mere om den farlige bakterie her.

En kold skyller
Jeg blev kontaktet af driftschefen på et hospital i hovedstadsområdet tidligere på året, fordi de havde målt høje niveauer af legionella i deres vand og skulle bruge en effektiv løsning på det. Der findes en række måder at prøve at fjerne bakterierne: man kan installere rensefiltre i bruserne, tilsætte rensemidler til vandet, stresse vandet ved høje temperaturer – eller man kan fjerne bakteriernes levemiljø, dvs. sørge for at der ikke er stillestående, lunt vand i rørene.

Sidstnævnte metode har vi udviklet til vores brusepaneler, da vi mener, det er den mest effektive måde at forebygge legionella på. Brusepanelerne blev installeret på hospitalets sengeafdeling i respirationsafsnittet. Allerede efter første testperiode kunne hospitalet registrere en reduktion i bakterieniveauet på intet mindre end 83 %!

Brusepanelerne er en sensorstyret bruser med håndbruser, som plejepersonalet nemt kan betjene. Og så har brusepanelet en indbygget hygiejne-skyllefunktion. Det betyder, at systemet gennemskylles automatisk på vilkårlige tidspunkter i døgnet. Du indstiller simpelthen brusesystemet til at lave en automatisk skylning, der varer 30 eller 180 sekunder, fx hver 12. og 24. time.

På den led er der aldrig stillestående, varmt vand, og du fjerner helt det lune miljø i vandrørene og bruseren, som legionellabakterierne vokser i. Og sådan kommer vi legionella til livs.

20171013_FM-Mattsson-Mora-Vand-med-Omtanke-Farlige_Baktrier_Badevand_2500x1500

2 kommentarer

Leave a Reply

%d bloggers like this: