Skal du lade vandet løbe? Og fem andre myter om vand.

Har du også hørt, at varmt vand koger hurtigere end koldt? Eller at kolde bade skulle være sundt for dig? Der findes et hav af myter om vand. Her får du svaret på, hvilke du skal tro på, og hvilke du roligt kan smide ud med badevandet.

Når jeg fortæller, at jeg arbejder med vandhaner og brusere, bliver jeg tit stillet alle mulige van(d)vittige spørgsmål. Stort som småt.  Meget er blot myter, mens andet i høj grad er gode råd, man skal følge…

Myte 1: Lad vandet løbe, inden du skyller frugt og grønt
SANDT: Varmt vand indeholder flere bakterier end koldt, og der kan gemme sig masser af bakterier i vores vandrør. Derfor gør du klogt i at lade hanen løbe lidt, før du tager et glas vand eller skyller dine grøntsager og frugt. Og af samme årsag skal du altid bruge koldt vand til at skylle dine madvarer i, inden du tilbereder og spiser dem.

Myte 2: Prisen for varmt og koldt vand er den samme
FALSK: Mange tror, at vand koster det samme, uanset om det er varmt eller koldt. Men faktisk er den gennemsnitlige pris for en liter koldt vand ca. 6 øre, mens en liter varmt vand i gennemsnit koster ca. 10 øre. Der er altså en væsentlig besparelse at hente hjem, hvis du bruger bare lidt mindre varmt vand i hverdagen. Og nogle af myterne her kan måske hjælpe dig på vej…

Myte 3: Varmt vand giver renere hænder
FALSK: Om du vasker hænder i varmt eller koldt vand har ikke den store betydning. For at vand kan slå bakterier ihjel, skal det være kogende, og det er der ingen, der kan vaske hænder i. Når du vasker hænder, er det sæben, som det altafgørende bakteriedræbende element. Så længe du husker sæben, kan du altså trygt vaske hænder i koldt vand.

Screen-Shot-2016-08-11-at-15-ED-lr-800x420
Kan du smage forskel på flaskevand og postevand? Se når vi spørger folk på gaden her:

Myte 4: Kolde bade er sunde
SANDT: Et koldt brusebad har rigtig mange fordele foruden at være billigere. Hvis du slutter dit brusebad af med at skrue ned for temperaturen, kan du se frem til bedre blodcirkulation, stærkere immunforsvar og øget forbrænding. Ikke dårligt, vel!?

Myte 5: Drik mindst to liter vand om dagen
SANDT OG FALSK: Én ting er sikkert – det er vigtigt at drikke vand hver dag. Men det er svært at gøre sig klog på, hvor meget vand vi hver især skal drikke. Anbefalingerne lyder nemlig på alt fra 1-3 liter om dagen. Det afhænger blandt andet af din alder, din vægt, om du er sund og rask, og hvor aktiv du er. Jeg dyrker for eksempel selv duathlon, og min træning kræver, at jeg drikker masser af vand. Som bonusinfo kan jeg fortælle, at vand fra hanen er 900 gange sundere og 667 gange billigere end vand på flaske.

Myte 6: Varmt vand koger hurtigere end koldt
SANDT: Det er så fristende at skrue helt op for det varme vand, når elkedlen skal fyldes, for så går lidt hurtigere. Men det er faktisk ikke en god idé. Når du koger vand i en elkedel, kommer vandet kun lige op på kogepunktet, inden elkedlen slukker igen. Det betyder, der er en risiko for, at bakterierne fra det varme vand ikke er kogt væk. Derfor – kog koldt vand i stedet. På den måde er du sikker på, at din te og kaffe er bakteriefri.

8 kommentarer

 1. Myte1, kan man se statistisk, at jo højere folk bor i et byggeri, jo sygere er de på grund på vandets opholdstid i stuetemperatur?Myte6, Hvad er det for nogle bakterier som overlever 75grader i over et sekundt?

  1. Hej Bjarke
   Tak for din interesse i bloggen – og for dine spørgsmål, som vi har svaret på her:
   – Der findes desværre ingen nylige undersøgelser, der ser på, om folk bliver sygere, hvis de bor højt i et byggeri. Men HOFOR udgav i 2014 en rapport, hvor de kunne konstatere, at der ikke var nogle bakteriologiske problemer i forbindelse med vandets opholdstid i ledningsnettet.
   – E-coli bakterier formerer sig ved ca. 37 grader, men kan ikke overleve i kogende vand. Det anbefales dog, at man koger vandet på 100 grader i to minutter for at være sikker på, at vandet er fri for bakterier. Hvis man bruger elkedel, skal vandet koges over to omgange med 2-5 minutters mellemrum. Derfor foreslår vi, at man koger koldt vand i sin elkedel i stedet for.

 2. Så det vil ikke løse nogle problemer med at lade vandet løbe lidt inden man burger det. Med mindre at man tømmer hele forsyningsnettet inden man burger det kolde vand. Da bakterierne kommer fra ledningsnettet.
  E-coli dør ved temperature over 70 grader. Så tiden fra vandet er over 70 grader til den er under igen skal ske hurtiger en nogle få sekunder for at bakterigerne overlever(kilde fødevarestyrelsen). Lavpasteurisering sker for mælkeprodukter ved 72 grader I 15 sek….
  Så vil stadig mene at de to myter ikke helt holder eller har noglen form for valid dokumentation. Og derfor må betragtes som påstande og ikke reel fakta.

  1. Hej Bjarke
   Tak for dit uddybende svar. Vi kan se, at du allerede kender området godt. Vi har baseret vores råd om e-coli på en anbefaling fra Københavns Kommune, og selve myten om, at det er bedst at bruge koldt vand eller koge det i længere tid, er bl.a. baseret på en artikel fra Videnskab.dk. Her forklarer Jan Pravsgaard Christensen, lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet, at de giftstoffer, som bakterier udskiller, ikke dræbes ved en kort opkogning. Derfor anbefales det at bruge friskt og koldt vand. Samme kilde angiver, at ved at lade vandet løbe sikrer man sig mod de tungmetaller, som kan hvile i rørene. Vi håber, det opklarede dine spørgsmål.

 3. Fint at oplyse noget om vandet.
  Der må dog lige være en enkelt fejl.
  Koldt vand fra vandhanen til 6 øre pr. liter i teksten om myte 2.
  Flaskevand 11.125 gange dyrere i teksten om myte 5.
  Altså koster en liter på flaske 667,50 kr. ?

  1. Tak, for de pæne ord – vi er glade for, at du kunne bruge artiklen 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: