Et van(d)vittigt nytårsforsæt

Nu har vores Vand med omtanke-projekt kørt i et halvt år. Det har kastet masser af positiv respons af sig, men emnerne har også givet mig stof til eftertanke. Så meget at jeg har givet mig selv og virksomheden et helt særligt nytårsforsæt. For tiden er kommet til, at vi gør oprør! Oprør mod de mange millioner flaskevand, der flyder i naturen, og som koster danskerne milliarder af kroner.

Tiden er kommet til at stoppe det glade van(d)vid med at transportere flaskevand fra fjerne eksotiske steder, når vi for 6 øre per liter kan tappe noget af verdens bedste drikkevand direkte fra hanen. I Danmark ser vi gerne os selv som et foregangsland. Jeg er ked af at sige det – det er vi faktisk ikke, når det kommer til flaskevand. For i f.eks. San Francisco og hos Københavns kommune har de allerede taget konsekvensen og prøvet at stoppe van(d)viddet.

Det skjulte miljøsvineri
De færreste af os tænker på, at den halve liters flaskevand, vi køber til 20 kr. i 7-Eleven, ofte har været flere tusinde kilometer undervejs. Hvert år står vores flaskevandsforbrug for udledningen af 25.000.000 kg CO2, eller hvad der svarer til, at Danmarks 2,3 millioner samlede bilpark kørte mere end 213.900.000 km ekstra om året. Det er immervæk nogle kilometer, når nu postevand udleder 900 gange mindre CO2.

Lad os mødes ved fontænen
I San Francisco forbød de i 2015 vand på flaske med et erklæret mål om at være helt fri for vandflasker i 2018. Nu spørger du måske dig selv, er vand på flaske ikke et sundere alternativ end f.eks. at købe sodavand og proteindrikke? Og jo, det er det selvfølgelig. Men vand behøver ikke jo komme fra en fabrik. Vi kan f.eks. installere vandhaner og drikkefontæner, som GlobalTap har gjort i San Francisco. Hvem ved, de kan måske ovenikøbet udvikle sig til hyggelige mødesteder for indbyggere og turister?

Må jeg byde på et glas koldt vand fra hanen?
I København forbød de allerede i 2009 samtlige ansatte i kommunen at købe vand på flaske. Både pga. miljøsvineriet, men også fordi plastflaskerne er under mistanke for at indeholde kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer.  Og måske er det her, vi skal starte? Hos kommunerne og virksomheder, for forandring starter jo oftest med os selv.

Det leder mig hen til mit nytårsforsæt. I det nye år vil jeg gøre FM Mattsson Mora Group vandflaskefri! I flere af vores afdelinger er vi allerede flaskefri, og i løbet af foråret er det min mission at få boykottet vandflasker i hele vores danske forretning. Men jeg byder altid gerne på et glas kold vand fra hanen.

Hos mig er der slet ingen tvivl. Gør os allesammen en tjeneste og stop det glade van(d)vid med at købe vand på flaske.

2 kommentarer

Leave a Reply

%d bloggers like this: