Kære medier – vand er det glemte guld

Der bliver skrevet stolpe op og stolpe ned om, at vi skal skifte til sparepærer, og at elbesparelser kan betyde mange tusinde kroner. Men hvorfor er der ingen, der skriver om at spare på vandet? Det er da mindst ligeså vigtigt!

Okay det passer måske ikke, at der er ingen, der skriver om vand.  Men der er i hvert fald ikke nok medier, der skriver om vand. Og selvfølgelig skal vi spare på strømmen. Jeg bruger selv elsparepærer derhjemme, husker at slukke lyset efter mig og koger vand i elkedlen i stedet for på komfuret. Min pointe er bare, at vand er en mindst ligeså dyrebar ressource. Og den skal vi altså passe godt på, hvis der skal være nok til fremtidige generationer.

Vand er ingen medieluder
Jeg lavede for sjov en søgning blandt danske medier på artikler om at spare på vandet og om at spare på strømmen. Til min store overraskelse var der dobbelt så mange artikler om el, som der var om vand over de seneste to år.

Da jeg søgte på artikler med ordene ’el’ og ’strøm’ i sammenhæng med ’besparelse’, kom der over 13.000 artikler frem, hvorimod ’vand’ og ’besparelser’ kun gav 6.700 hits. Jeg har arbejdet med kommunikation i branchen i mange år, så jeg ved godt, at det ikke vælter ned med historier om sparebrusere. Men at der er så stor forskel, undrer mig alligevel!

Spar 2500 kr. om året – et vigtigt budskab
Hvorfor er det blevet mere sexet at skrive om el end om vand? Kontaktfladen er da lige så stor med vand. Vi bruger det jo hver eneste dag til tusindvis af gøremål, og posten på husholdningsbudgettet er næsten lige så stor som elregningen. Det er altså heller ikke fordi, det er mere besværligt at spare på vandet end på strømmen. Der findes masser af smarte måder og teknologier, der giver dig anseelige vandbesparelser. Du kan snildt spare op til 2500 kr. om året ved at installere energivenlige vandhaner og brusere.

Og du behøver heller ikke at være bange for at gå på kompromis med komforten. Du kan f.eks. installere en bruser med indbygget luft. Den sender kun halvt så mange liter ud, men du får et mere komfortabelt bad med blødere vand og sparer penge på vandregningen samtidig.

Den brændende platform
To af de nyhedskriterier, som alle journalister arbejder med, er Aktualitet og Væsentlighed. Og jeg mener faktisk, at verdens vandproblemer opfylder begge. Det er ikke tredjeverdenslande, som mangler rent vand. Californien i USA er midt i den værste tørkeperiode nogensinde – grundvandsmagasinerne bliver mindre, og landbruget lider.

Hos vores broderfolk i Sverige måtte beboerne på Øland fragte vand til øen på lastbiler i sommer, fordi deres vandmagasiner er tømte. De etablerede også en akut vandledning fra fastlandet for at sørge for, at der var vand nok til turisterne.

Så helt ærligt, kære medier, hvad er jeres undskyldning!? Der er ingen god forklaring på, hvorfor I ikke belyser de vandproblemer, hele verden står overfor, eller fortæller hvordan vi alle sammen kan blive bedre til at spare på de dyrebare dråber herhjemme.

Leave a Reply

%d bloggers like this: