Sådan bygger vi smartere!

44,5 milliarder kroner. Så mange penge vil der blive bygget nybyggeri for i 2017*. De fleste af de mange milliarder vil gå til nye boliger til dig, mig og alle andre, der drømmer om nyt tag over hovedet. Det er rigtig mange boliger, som alle sammen skal have vandhaner og brusere. Og et rigtigt stort potentiale for at spare vand, energi og penge. Hvis vi bygger smart fra starten.  

Det kræver selvfølgelig, at vi starter et sted, men sværere behøver det heller ikke at være. Det eneste, vi skal gøre, er faktisk at tænke vandbesparende løsninger ind i bygningsreglementet.

Vi skal stille krav til nybyggeri
Det lyder måske nemmere sagt end gjort, men vi stiller allerede rigtige mange krav i bygningsreglementet til f.eks. vinduer, isolation og ventilation. Hvorfor ikke til vandbesparende produkter? Nu er jeg selvfølgelig interesseret i at sælge nogle vandhaner, men bygherrer, arkitekter og forbrugere behøver ikke vælge mit produkt. Bare de tænker sig om. For det er rigtigt meget vand og energi, samfundet kan spare, hvis vi stiller krav til, at der skal installeres vandbesparende løsninger i nybyggeri. Så kære lovgivere – få nu opdateret bygningsreglementet, så vi tænker hele værdikæden ind. Alt andet er galimatias.

Mindre vand giver bedre bad
Løsningerne findes nemlig allerede. Der er koldstartshaner, der reducerer mængden af energi, der bruges til at opvarme det varme vand. En enkelt koldstartshane sparer i gennemsnit 800 kr./år. Så er der berøringsfri haner, der reducerer vandforbrugeret markant. Sådan et armatur sparer i gennemsnit 1.000 kr./år. Og så findes der f.eks. brusere, der blander luft i badevandet og som kan spare over 50 % på vandet. Og ja, det lyder skørt, men mindre vand giver faktisk et mere behageligt bad, og så er det ovenikøbet også miljøvenligt.

Besparelserne ryger direkte på bundlinjen
Udover mængden af vand og energi kan du som boligejer også spare mange penge. Hvert evig eneste år. Hvis du har to vandhaner samt en bruser og installerer de mest energivenlige armaturer, kan du nemt spare op til 1.500 kr. om året. Prøv at gange det tal op i en boligforening med 200 boliger. Eller i en ny skole, et nyt hospital eller et nyt rådhus. Det er rigtige mange penge. Og uendeligt meget vand og energi. Så jeg synes sådan set bare, at lovgiverne skal til at komme i gang.

*Kilde: Særrapporten ”Prognose 2017”

2 kommentarer

Leave a Reply

%d bloggers like this: