Brug hovedet og drop slangen

Så er havesæsonen er skudt i gang! Jeg elsker en farverig og frodig have, og den har brug for masser af vand. Men der findes samtidig en række nemme tips til, hvordan du kan bruge vand i haven med omtanke. Få mine bedste råd her.

Sol, varme og haveprojekter kan også betyde en stigning i dit vandforbrug. Og hvem vil ikke hellere bruge de penge på sig selv og sin familie? Jeg har samlet en liste af de tricks, jeg selv bruger mest, som både kan spare dig penge og spare miljøet.

Brug det gratis vand fra himlen
Ja, den mest himmelråbende vandbesparelse er selvfølgelig at bruge regnvand til at vande med. Der er et utal af løsninger til at opsamle regnvand. Du kan sætte en regnvandsbeholder under tagrenden, hvis du bor i hus. Du kan installere en regn-opsamler, som i bund og grund er en tønde, der opsamler regnvand fra himlen. Og her kan man installere forskellige filtre, hvis vandet også skal bruges i vaskemaskinen eller skal drikkes. Regnvand er også ideelt til bilvask, at rengøre havemøbler eller vaske vinduer. Behøver du flere argumenter?

Test dig selv – og dem du kender: Dine vandvaner afslører nemlig, hvem du er. Tjek her.

Drop slangen, den sluger vand
Næsten alle haveelskere ejer en haveslange – også mig. Men en haveslange er også en kæmpe vandsluger og kan bruge så meget som 1000 liter vand i timen! Hvorfor ikke investere i en god, rummelig og ergonomisk vandkande med brusehoved? Den dækker alle mine mindre vandingsopgaver derhjemme, jeg kan tilsætte flydende gødning, så min hortensiaer bliver ekstra flotte og frodige, og så får jeg virkelig god motion samtidig.

Vent med at vande til om aftenen
Et super nemt og praktisk tip er at vande sin have om aftenen. Når solen er på sit højeste, vil vandet fordampe hurtigt og slet ikke nå planternes rødder. Jeg vander i stedet altid om aftenen, hvor fordampningen er lavere, og planterne får tid til at suge alt det kølige og nærende vand til sig.

Dæk jorden for at holde på vandet
Et andet godt råd til at mindske fordampningen af det dyrebare vand er at dække jorden i din køkkenhave og bede med f.eks. barkflis eller hø. Det fungerer helt perfekt i min baghave. Det har også den fantastiske fordel, at det holder mit ukrudt nede, så jeg skal luge lidt mindre. Det er win-win!

Prioritér hvad du vander
Mit sidste tip handler om at bruge hovedet, når du vander din have. Hold øje med vejrudsigten – det giver sig selv, at du ikke skal vande dagen før regnvejr. Jeg vander også kun de planter, træer og buske, som ikke kan klare sig uden. Og så stikker jeg altid en finger i jorden for at tjekke, om jorden er tør nede ved rødderne. Overfladen kan snyde. Og sidst men ikke mindst, når du skal spare på vandet, så er græsplænen et godt sted at starte! Den er robust, og selv den mest tørre og gule plæne skal nok blive grøn igen, når der kommer regn.

Vand er en kostbar ressource, som vi skal passe på – men der skal også være plads til at vande og dyrke sin have. Derfor håber jeg, at du kan bruge et eller af flere mine tips i din have i de kommende forårs- og sommermåneder.

5 kommentarer

Leave a Reply

%d bloggers like this: