Pengene fosser ud af din vandhane

Nogle gange er det, de små ting, der gør den store forskel. Ligesom hvis du udskifter en almindelig vandhane med en berøringsfri. Det sænker ikke bare dit vandforbrug, men sparer dig også penge. Det fik vi bekræftet ved et simpelt eksperiment under Danmarks største VVS-messe, hvor resultaterne kom bag på os alle, inklusive jeg selv.  

 Når jeg besøger kunder på Fyn og i Jylland og taler om fordelene ved vandbesparende armaturer, spørger de allesammen efter tal på besparelserne. Potentialet for vandbesparelser afhænger naturligvis af, hvordan du bruger vand og størrelsen på din husstand, arbejdsplads eller boligforening.

Ikke desto mindre er der betydelige besparelser at hente for rigtig, rigtig mange mennesker. Og et fåtal ved det. Måske ikke engang din VVS-installatør. Jeg er selv gammel VVS-tekniker, så jeg må godt sige det her. Og hvis jeg skal være ærlig, så blev jeg også selv overrasket, da jeg kunne aflæse resultatet af forsøget.

Et ”biprodukt” der er til at føle på

Det, vi gjorde, var at udskifte en standardvandhane med en berøringsfri model på et toilet, som mange messegæster besøgte. Vi målte vandforbruget med en almindelig vandhane på den første messedag, udskiftede vandhanen og målte vandforbruget igen anden dag.

Vi kørte for nylig en lignende test i to danske familier, og jeg havde forventet en flot besparelse på omkring de 30%. Ligesom hos vores testfamilier. Måleudstyret, vi brugte på messen, kan registrere forbrug på timebasis, så fejlmarginen ville blive minimal. Det var altså muligt at sammenligne de to dage præcist, og forbrugsmønsteret viste sig at være det samme – og vandbesparelsen på messen kom faktisk helt op på 61%, det dobbelte af forventet!

Et lidt pudsigt perspektiv ved den her test er, at berøringsfri armaturer hovedsageligt er udviklet med hygiejne for øje. I den forstand er vandbesparelsen kun et biprodukt, og det er derfor heller ikke noget, der er målt seriøst på tidligere. Vores forsøg viste dog, at det er et ”biprodukt”, der er til at føle på.

Formålet med vores forsøg på netop VVS-messen er, at mine kollegaer og jeg gerne vil skabe en debat og synlighed om vandbesparelser ved berøringsfri armaturer. Hygiejne er bestemt også en vigtig faktor, når det handler om berøringsfri vandhaner, men at man samtidig kan lave så store målelige besparelser, det bør flere vide. Og er det jo endnu et salgsargument for installatørerne, når de er ude hos dig og mig. Det ville da være en perfekt verden at leve i, hvis branchen også hjalp os med bruge vand med omtanke. Er du ikke enig?

Skriv et svar