Sådan bliver din vandhane til

Der går omkring et år, fra ideen til en ny vandhane bliver udklækket, til den ligger klar til salg. I mellemtiden er designere og ingeniører igennem en lang proces med formgivning, prototyper, sofistikerede produktionsmetoder og tekniske tests.

Når du tænder for din vandhane, tænker du sikkert ikke over, hvordan dit armatur er endt med at se ud og fungere, som det gør. Det skal du selvfølgelig heller ikke. Det vigtigste er, at det virker, holder i mange år og er designet, så det passer til dine ønsker. Men hos Damixa, FM Mattsson og Mora bruger vi meget tid på at tænke over netop disse ting.

Hvert år udvikler vi cirka 50 nye produkter inden for køkken- og bad-armaturer. Og før du kan åbne for hanen og lade vandet strømme ud i præcist afmålte doseringer, har hvert eneste nye produkt været gennem en lang og grundig udviklingsproces.

Amaturproduktion-800x420_3

Tendenser og nye behov skaber ideen

Alting starter med en ide. Det kan være os selv, der har identificeret et nyt behov i markedet, men vi sørger også hele tiden for at få input fra vores samarbejdspartnere eller fra almindelige kunder, som vi inviterer ind for at tale om funktioner eller design.

Eksempelvis kan nye trends være det, der sætter gang i udviklingen af et nyt produkt. I øjeblikket er sorte køkkener meget moderne, så udviklingen af en sort armaturserie er et oplagt eksempel på, hvordan tendenser kan skubbe en udviklingsproces i gang.

Amaturproduktion-800x420_4

Når vi har fået ideen til et konkret produkt, går vores kreative proces i gang. Vi designer selv omtrent halvdelen af vores serier, men har også et tæt samarbejde med danske designere om at formgive armaturerne. Når vi har fundet den rigtige udformning, skal tegningerne forvandles til en prototype, så vi kan se, røre og teste, om ideen nu også holder.

3D-printeren gør ide til virkelighed

Vi bruger 3D-printere til at skabe en plasticmodel i fuld skala, som er så tæt på det endelige produkt, at vi faktisk kan bruge til at teste to af de vigtigste krav, en vandhane skal opfylde: Det rette flow af vand og støjniveauet, når vandet løber gennem armaturet. Det sidste er særligt vigtigt i forhold til etagebyggerier, hvor en forkert udformet vandhane kan skabe støj i rørene og genere naboerne.

Når vi har justeret, tilpasset og finpudset modellen, kan selve produktionen gå i gang. Men før vi sætter vores mange, faste underleverandører i gang med at lave de forskellige enkeltdele, tester vi først alle komponenter i en lang holdbarhedstest. I princippet går den ud på at udsætte delene for det slid, som man kan forvente et armatur bliver udsat for i dets levetid – plus lidt til, så vi er sikre på, at kvaliteten er så høj, som vi kræver.

Amaturproduktion-800x420_1

Kan man støbe et hulrum?

På vores fabrik i Odense samler vi de komponenter, vi får produceret fra udvalgte leverandører over hele verden.

Særligt støbningen af selve armaturets ”krop” er en vanskelig og krævende proces.  For man skal i princippet støbe det hulrum, som vandet løber igennem, og her kan det være helt umuligt at få en form ud, når først støbningen er færdig.

Derfor har man udviklet en særlig form til hulrummet, der er lavet af sand og lim. Sandkerneformen lægges i en anden form, der giver ydersiden af armaturet dets design. Som regel bruger man messing til armaturet, og når støbningen af armaturet er færdigt og afkølet, kan man banke sandkerneformen indeni i stykker og hælde sandet ud – og voila, nu har man støbt et hulrum.

Amaturproduktion-800x420_2

Når de færdige armaturer er samlet på fabrikken, bliver hvert eneste udsat for den sidste test. Vi monterer armaturet og presser luft gennem det for at sikre, at det er helt tæt, så eventuelle vandskader kan undgås.

Og så er armaturet endelig færdig til at blive pakket og sendt ud på hylderne.

1 kommentar

Leave a Reply

%d bloggers like this: