Håndvask varmt koldt vand

Bliver dine hænder renest i varmt eller koldt vand?

At vaske hænder er noget, vi alle gør flere gange i løbet af en dag. Men er du bevidst om, om du gør det rigtigt, og kan vandet have en forkert temperatur?

Vi bruger vand mange gange i løbet af en helt almindelig dag. At åbne og lukke for vandhanen er ganske enkelt noget, vi gør helt automatisk. For eksempel når vi vasker hænder, hvilket vi alle (forhåbentlig) gør mange gange om dagen efter toiletbesøg, efter arbejde og før og efter madlavningen. At have rene hænder er ikke bare rart. Det er også god hygiejne, for rene hænder betyder mindre risiko for, at vi overfører bakterier til andre.

Forleden kom jeg, mens jeg vaskede hænder, til at spekulere over, om vandets temperatur egentlig gør en forskel for, hvor rene vores hænder bliver, når vi vasker dem. Selvfølgelig var jeg ikke alene om at have grublet over lige netop det, så jeg fandt hurtigt en del artikler om emnet.

I en af artiklerne fortæller fagchef for Mikrobiologi og Infektionskontrol på Statens Serum Institut (SSI), Brian Kristensen, at koldt vand fjerner bakterier fra hænderne lige så godt som varmt: “Hvis det handler om at fjerne eller slå bakterier ihjel, så gør det ingen forskel, om man vasker hænder i koldt eller varmt vand,” siger han i artiklen.

Den henviser til et amerikansk studie fra 2001, der viser at bare det at gnide sine hænder og skylle dem i vand, uanset temperatur, fjerner en del bakterier. Dog er der er ikke tale om, at man ved at vaske hænder ligefrem kan “dræbe” bakterierne. Det ville nemlig kræve vand på mindst 60-65 grader – en temperatur, ingen kan ingen holde ud at vaske hænder i.

Fedt og snavs er en anden historie

Så vidt bakterierne. Fedt og snavs på fingrene er derimod en helt anden historie, kan man læse i samme artikel på videnskab.dk, som også har talt med ph.d. i kemi på Københavns Universitet, Theis Brock-Nannestad.

Han fortæller, at varmt vand er bedre til at fjerne fedt og snavs fra fingrene. Fedtstoffer har et forholdsvist lavt smeltepunkt, og varmt vand vil gøre dem mere tyndtflydende og dermed lettere at få af. Så har du fx fået olie på fingrene fra den løse cykelkæde, er det nemmere at få de sorte fingre hvide igen ved at vaske hænder i varmt vand.

Hvis jeg skal forsøge at drage en konklusion, må den være, at man ikke kan opstille en entydig regel for den ideelle vandtemperatur til håndvask. Men hvad bakterierne angår, kan du trygt vaske hænder i koldt vand – og dermed spare lidt på energien samt undlade at lade hanen løbe, til det varme vand når frem til håndvasken.

Og vil du lige have lidt praktiske fif med på vejen, så kommer her Sundhedsstyrelsens råd til ordentlig håndvask – dog uden hensyntagen til vandets temperatur:

Sundhedsstyrelsens vejledning i håndvask

  • Hænder og håndled fugtes, inden sæben kommes på
  • Sæben fordeles grundigt
  • Vask grundigt i minimum 15 sekunder (husk fingerspidser, tommelfingre, mellemrum mellem fingrene samt håndrygge, håndflader og håndled)
  • Skyl sæben af og dup hænderne helt tørre
  • Luk hanen med papirhåndklædet

4 kommentarer

Leave a Reply

%d bloggers like this: