Fra raw food til raw water

Vil du drikke grønt og plumret vand? Amerikansk trend hælder ”råt” vand på flaske – vores danske grund-vand filtreres grundigt af naturen.

Først kom raw food, og nu kommer raw water.

I hvert fald skriver New York Times, at den nyeste trend er at sælge ufiltreret, urenset, usteriliseret vand på flaske til forbrugere, der drømmer om det naturlige. Tilhængerne af raw water siger, at der er flere mineraler og sunde bakterier ”probiotics” i det ”rå” vand. Tilhængerne siger, at det ”rå” vand er levende – og levende vand er bedre end dødt vand, lyder argumentationen. At vandet er levende, ses for eksempel ved, at det har en udløbsdato. Hvis det står for længe bliver det grønt og plumret.

Trend med sundshedsrisici

I gårdagens Berlingske Tidende kommenterer livsstilseksperten Henrik Byager på trenden, som ventes også at ramme Danmark ligesom mange andre amerikanske trends:

”… Andre bryder sig ikke om, at vandet har været igennem rør og vandværker og er blevet bearbejdet med forskellige kemikalier. Og så vil de finde tilbage til den rene vare,” sagde han i avisen.

Det lyder jo besnærende. Men der er sundshedsrisici ved det ”rå” vand. Der kan være skadelige E. coli-bakterier, vira og parasitter i det ”rå” vand, citerer Berlingske medicinske eksperter for at sige. Den nye trend har det seneste par dage også været omtalt i blandt andet P1 Morgen, Ingeniøren og BT.

20171013_FM-Mattsson-Mora-Vand-med-Omtanke-Farlige_Baktrier_Badevand_2500x1500

BEKYMRET FOR BAKTERIER I VANDET? – LÆS: UNDGÅ DE FARLIGE BAKTERIER I BADEVANDET

I Danmark har vi noget af verdens bedste drikkevand, fordi vores drikkevand kommer fra grundvandet.
Grundvand er vand, som findes under jorden. Vi pumper vand op fra mellem 20 og 100 meters dybde.
Grundvand er regnvand, som er sevet ned i undergrunden og undervejs filtreret naturligt. Men vandet går også i forbindelse med organisk stof, som det møder på sin vej.
Når grundvandet er pumpet op til vandværket, bliver det iltet og filtreret.
Iltningen fjerner svovlbrinte, kuldioxid og methan, som er i vandet blandt andet på grund af forbindelsen til organisk stof.
Filtreringen, der på mange vandværker foregår gennem sand, fjerner jern, mangan og nogle gange ammonium.
Landets kommuner kan give tilladelse til, at vandværkerne bruger kulfiltre, tilsætter kemikalier eller desinficeret vandet med uv-lys. Kommunen kan også give tilladelse til at blødgøre vandet.

Tap fra vandhanen
Der føres løbende kontrol med vores drikkevand, og kravene er større end til flaskevand.
Produktionen af plasticflasker påvirker desuden udledningen af CO2. Hvert år står vores flaskevandsforbrug for udledningen af 25.000.000 kg CO2. Hvis du kører i eksempelvis en Kia C’eed, der ifølge Okolariaet.dk udleder 119 g. CO2 pr. kørt kilometer, kan du kører 210.084.033 km. i stedet. Det er immervæk nogle kilometer.

Så valget bliver altså – når trenden rammer Danmark:
Verdens bedste og billigste vand direkte fra din egen vandhane? Eller dyrt, urenset overflade-vand hældt på plasticflasker?

Vil du vide mere?
Så se videoen: ”kender du forskellen på flaskevand og postevand”

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: