Hvorfor smager vand som det gør

Fra bitter til frisk: Derfor smager vand som det gør

Vand har flere smagsvarianter, end vi tror – alt efter hvor i landet, du bor.


Frisk, kalket, metallisk, bittert, sødt.

Et glas vand fra hanen kan have mange forskellige smage.

Sågar smagen af vingummi eller skyer kan blive fremkaldt, når du drikker vand. I hvert fald hvis du spørger børnene fra 0.A på Risingskolen i Odense, som vi gjorde forrige måned.

Men hvad skyldes egentlig, at et ganske almindeligt glas dansk postevand kan variere i smagen? Er det bare noget, vi bilder os ind, eller er der virkelig forskel på smagen?

Svaret er nej og ja.

Undergrunden præger smagen

Mange vil hævde, at de ikke kan smage forskel på dansk postevand – mig selv inklusive. Men i Danmark er der stor variation i undergrunden rundt omkring i landet, og det betyder, at du i princippet kan smage forskel på vandet, alt efter om du drikker fra en vandhane i Roskilde, Aabenraa eller Hadsund.

Derfor kan vandet eksempelvis smage en smule af kalk, hvis du bor et sted med meget kalk i undergrunden. Eller vandet kan få en gammel og doven smag, hvis indholdet af ilt i vandet er for lavt.

se hvad der sluger energi i dit hjem
Se de 5 overraskende energislugere i dit hjem lige her

Vær opmærksom på vandrørene

På trods af, at vi i Danmark har noget af verdens bedste drikkevand, kan du være uheldig. Der kan nemlig ske det, at vandets kvalitet forandrer sig, efter det har forladt vandværket og ender i dit glas hjemme køkkenet, da dårlige og gamle vandrør kan give vandet en mere kedelig smag.

For at mindske bakterierne i vandet kan du i nogle tilfælde lade vandet løbe lidt, hvis det er lang tid siden, du sidst har åbnet for vandhanen. Vand, der har været længe i rørene, kan indeholde flere bakterier end normalt og give en lunken smag.

Ikke noget særligt

Der er med andre ord flere faktorer, der spiller ind, når det kommer til smagen af dansk postevand.

Og hvis du stadig ikke kan smage forskel på vandet, er det egentlig meget godt, for ifølge den danske lov om drikkevand er det faktisk meningen, at det ikke skal smage af noget særligt.

2 kommentarer

Leave a Reply

%d bloggers like this: