Spar på vandet

10 simple tips til at spare på vandet

Vi bruger alle masser af vand i vores dagligdag. Men med få ændringer i dine vaner kan du spare adskillige liter vand om dagen.

Vand er en vigtig og dyrebar ressource for både miljøet og din økonomi. Derfor er der mange gode grunde til at være ekstra bevidst, når du åbner en hane eller trykker på en knap, der får vand ud i systemet.

Og sandheden er, at det ikke behøver at være svært at spare på vandet, når du er på badeværelset, laver mad, vasker tøj eller vander haven. Ja, faktisk kan du med lidt ekstra omtanke, planlægning og simple huskeregler nedsætte dit vandforbrug ganske betragteligt.

Jeg har derfor samlet en liste over mine 10 bedste tips til at spare på vandet:

1) Et kortere brusebad

Selv om det altid er fristende at blive under den varme bruser bare et minut mere, kan det være dyrebare dråber, der falder ned. Alt efter brusertypen bliver der på et minut brugt mellem 6 og 45 liter vand. Derfor er det ikke helt ligegyldigt, om dit brusebad varer 3 minutter eller 10 minutter, hvis du har en bruser, der bruger meget vand.

se hvad der sluger energi i dit hjem
Se de 5 overraskende energislugere i dit hjem lige her.

2) Sluk for vandet, når du sæber dig ind

Vi bliver ved brusebadet. Et tillægstip er nemlig at slukke for bruseren, mens du sæber dig ind. For nogle er dette en selvfølge, men for andre er det den største naturlighed at lade vandet løbe ned ad kroppen, samtidig med at man smører sig ind i sæbe. Uanset hvad er det et faktum, at du med dette tip kan spare flere liter vand, hver eneste gang du er i bad.

3) Sluk for hanen, når du børster tænder

Endnu et klassisk råd, du sikkert har hørt før, er dette. Og selvom det bliver nævnt igen og igen, er det relevant i dag, for der er stadig mange, der lader vandet fosse ud fra vandhanen til ingen verdens nytte, mens der børstes tænder. Faktisk kan du spare op til 6 liter vand i minuttet ved at lade vandet være slukket. Husk også at dreje grebet over på koldt vand, så du ikke fylder dine rør med varmt vand til ingen nytte.

4) Brug en balje, når du renser grøntsager

Det er vigtigt, at du renser dine grøntsager for jord og skidt. Til dette er koldt vand det bedste rengøringsmiddel, men i stedet for at rense grøntsagerne under konstant rindende vand, hvilket koster cirka 50 øre per minut, kan du fylde en balje med vand og lægge grøntsagerne deri.

5) Den smarte opvaskemaskine

Tæt på håndvasken har vi ofte opvaskemaskinen. Det er en maskine, der alt efter maskine og programvalg bruger mellem 10 og 20 liter vand per vask . Men hvis du bruger opvaskemaskinen rigtigt, kan du spare på både vand og strøm – og naturligvis også miljøbelastningen. For det første er det ikke nødvendigt at skylle dine beskidte tallerkener og bestik af – det skal maskinen nok tage sig af. For det andet er det vigtigt at fylde maskinen helt op, inden du starter den, så du på den måde bruger den færre gange. Og for det tredje er der også vand, strøm og penge at spare, når du vælger maskinens spareprogram, hvis den har dette.

6) Fyld vaskemaskinen helt op

Meget af ovenstående kan gentages i dette tip. For her gælder det også om først at sætte gang i vaskemaskinen, når den er fyldt så meget op som muligt med beskidt tøj, da det giver færre vaske. Og ligesom ved en opvaskemaskine, er der i de fleste moderne vaskemaskiner også et spareprogram, du med fordel kan gøre brug af.

7) Pas på slangen

Vi smutter udenfor og kigger nærmere på det at vande haven, for her er der nemlig også masser af vand at spare. En vandslange kan være rar at bruge, når der er meget i haven, der skal vandes, men faktisk kan du i løbet af en halv time have brugt op mod 500 liter vand. Derfor bør du i stedet overveje at bruge en helt almindelige vandkande, når dine blomster og planter trænger til vand.

8) Vand haven om aftenen

Og nu hvor vi er i gang med haven, så går næste tip ud på at vande haven på det bedste tidspunkt i løbet af dagen. Sagen er nemlig den, at hvis du vander din have midt på dagen, vil det slet ikke have en ordentlig effekt, da en stor del af vandet vil fordampe. Derfor er det en god idé at vente med at vente med at vande haven til om aftenen, når solen er ved at gå ned.

9) Tjek toilettet

Vi slutter, hvor vi startede: på badeværelset. Her kan du risikere, at toilettet løber og dermed bruger flere hundrede liter vand om dagen, uden at du bemærker det. Ved at lægge et stykke toiletpapir indvendigt langs siden i toilettet, kan du se, om toilettet løber, hvis papiret bliver vådt. Dette kan heldigvis repareres i langt de fleste tilfælde, men har du et gammelt toilet, bør du overveje at udskifte det.

10) Dryp, dryp, dryp

Det sidste råd er nærmest identisk med det løbende toilet. Det drejer sig om den dryppende vandhane, der kan koste dig mellem 500 og 6000 kroner ekstra om året, alt efter hvor meget den drypper. Ofte kan det fikses ganske billigt ved at skifte pakningen, men det kan også være en god idé at skifte armaturet til et mere moderne og miljøvenligt af slagsen, hvormed du kan spare flere liter vand hver eneste dag.

Se den søde film med børnenes umiddelbare tanker om vand <3

6 kommentarer

Leave a Reply

%d bloggers like this: