Opvask koldt varmt vand

Varmt eller koldt vand til opvasken?

Det fleste af os bruger varmt vand, når vi vasker op i hånden. Men er varmt vand overhovedet bedre end koldt, og hvad er forskellen?

Vi kender det alle sammen – også os med opvasker. Bunken af glas og tallerkner eller gryder, skåle og knive i vasken har vokset sig stor, og det er blevet tid til at tage opvasken (eller i hvert fald den del af den, der ikke kan gå i maskinen).

Imens det varme vand fylder opvaskebaljen, kommer jeg til at spekulere på, om det egentlig er nødvendigt at bruge det varme vand. Burde vi i stedet vaske op i koldt vand?

Der er ingen tvivl om, at det er rarere at vaske op i varmt vand, da man ellers hurtigt kan komme til at fryse hænderne, men hvis det ikke er det bedste, er der måske penge at spare.

Håndvask varmt koldt vand
Hvad? Varmt vand til ingen nytte?
Fortæl mig mere om det, tak.

I et indlæg fra Samvirke har man stillet samme spørgsmål, og deres konklusion er, at opvaskesæben har en rolle at spille i valget mellem varmt og koldt vand.

Ved en opvask er det vigtigt, at sæben doseres rigtigt, da dens funktion er at opløse madrester, som består af fedt, protein og stivelse. Den opløsning foregår mest optimalt i varmt vand, og derfor har temperaturen altså en stor betydning for resultatet af opvasken.

Nok med lunkent vand

Men hvor varmt skal vandet så være? Er det nok med lunkent vand, eller skal det være kogende. Og har det betydning for pengepungen?

En artikel på Sundhedguide.com kommer med svaret på netop dette.

Ifølge dem er det nemlig nok bare at bruge lunkent vand i opvaskebaljen, da det fint dræber bakterierne, og der er derfor ikke behov for at brænde fingrene i meget varmt vand under opvasken.

I forhold til økonomien er vandvarmeren et af de apparater i hjemmet, som koster flest penge, og derfor er det også godt for økonomien ikke at bruge alt for varmt vand.

Så næste gang opvasken derhjemme skal tages i hånden, skal vandet altså være varmt men ikke brandvarmt. Så opløses sæben, og opvasken bliver ren samtidig med, at du sparer på pengene.

 

1 kommentar

Leave a Reply

%d bloggers like this: