Vand fra plastikflasker

Er det skadeligt at drikke vand fra engangs-plastikflasker?

Mange drikker vand fra engangs-plastikflasker. Men hvad betyder plastikken for vandets kvalitet?

Forleden da jeg var på farten og derfor for en sjælden gangs skyld slukkede tørsten i vand fra en engangs-plastikflaske, kom jeg til at tænke på om det plastik, som omgiver vandet, egentlig har en påvirkning på vandets kvalitet.

Man hører så ofte, at plastik forurener verdenshavene, og derfor kan det virke lidt paradoksalt, at det vand, vi drikker herhjemme, ofte kommer fra en plastikflaske til engangsbrug.

Jeg har nogle få gange oplevet at kunne købe vand i papflasker, men tager man en tur i kiosken, er der for det meste plastikflasker med alt lige fra vand til diverse læskedrikke på hylderne.

Rengøring af drikkedunk
Hvor ofte skal du rengøre din drikkedunk? Få svaret her:

Men er plastikken overhovedet skadelig for indholdet, og er der forskel på flaskerne?

Bedrelivsstil.dk har sat sig for at undersøge, hvor skadelige engangs-plastikflasker er for dets indhold, og hvilke flasker vi burde drikke af i stedet.

Grænseværdier

Plastikflasker er fremstillet af en blanding kaldet polyethylen-tereftalat, også forkortet PET. Men hvad er det lige præcis?

PET er en polymer, som er en kemisk forbindelse, der ifølge flere undersøgelser, kan forurene vandet. Så det betyder, at når man drikker vand fra en af disse typer af plastbeholdere, kan det altså blive påvirket af PET-blandingen.

Men hvad er det så for nogle stoffer, som PET kan overføre til det vand, vi drikker, og hvor stor er sandsynligheden for, at det sker?

Ifølge Bedrelivsstil.dk er de stoffer, som PET kan overføre følgende: Antimon samt formaldehyd og acetaldehyd.

Det er dog vigtigt at huske på, at der er skrappe grænseværdier på dette område, så den mængde for eksempel antimon, som en PET-flaske må afgive ikke udgør sundhedsrisiko.

Sandsynligheden for, at flaskevandet er påvirket af stofferne, er heldigvis lille.

Sundhedsmyndighederne sørger for at sikre, at reglerne er opfyldt, og i almindelighed er koncentrationen af de skadelige stoffers udvaskning i din flaskevand meget lille.

Tag dine forholdsregler

Hvis du har købt vand på plastikflaske, kan du tage dig nogle forholdsregler for at sikre vandets kvalitet.

For det første er det vigtigt ikke at genfylde flaskerne, efter du har tømt dem. Ifølge Bedrelivsstil.dk sker der nemlig det, at når en plastflaske tømmes, kan det akkumulere talrige svampe eller bakterier. Og hvis man genfylder den og drikker vandet, indtager man disse organismer, og det kan gøre dig syg.

Derudover er det vigtigt ikke at udsætte plastikflasken for sollys. Når plastikken udsættes for varme overflader eller sollys, dannes der formaldehyd og acetaldehyd, som frigives. Det giver ikke blot vandet en dårlig smag, men kan også forårsage problemer som fordøjelsesbesvær.

Den helt oplagte løsning er imidlertid at drikke postevand frem for flaskevand. Vi har nemlig verdens bedste drikkevand i Danmark, og for nylig viste en undersøgelse fra Miljøstyrelsen, at det er helt fri for mikroplast. Postevand kan du altså uden problemer drikke, hvis du drikker det af en drikkedunk, der er beregnet til formålet – og husker at vaske den hver dag.

Leave a Reply

%d bloggers like this: