Hvor rent skal vores affald egentlig være?

Vi ved alle sammen, at vi skal huske at sortere vores affald, inden det smides ud. Men hvordan er det nu med renligheden? Skal tingene skylles, inden de smides i genbrugscontaineren?

Forleden da jeg var i gang med at rydde af efter aftensmaden, stod jeg som altid og skyllede de konservesdåser, som jeg havde haft tomater i. Imens vandet rengjorte dåserne fra de sidste rester, kom jeg til at tænke på, om det overhovedet er nødvendigt at bruge drikkevand på at rense dåserne, inden de smides ud?

Jeg er heldigvis ikke den eneste, som har tænkt den tanke.

Miljø- og Fødevarestyrelsen har faktisk lavet en lille guide over, hvor rent vores affald skal være, inden vi smider det i genbrugscontaineren.

For det første er det vigtigt, at vi husker på, at behandle vores affald forskelligt. Fordi vores affald består af forskellige materialer, skal vi at dele det op og aflevere det hver for sig, så det igen kan blive til nye produkter.

Rengjort eller ej

Men tilbage til rengøringen af affaldet.

Hvis vi begynder med papir og pap, skal man ifølge Miljø og Fødevarestyrelsen sørge for, at det er tørt, rent og uden madrester, inden man smider det i papircontaineren. Hvis det indeholder mad, skal det nemlig i stedet i den sorte skraldespand.

Og hvad så med flasker og dåser?

Ifølge Miljø og Fødevarestyrelsen er det faktisk ikke nødvendigt at skylle dem rene med vand, medmindre det er absolut nødvendigt. Det er nok bare at tømme konservesdåser, syltetøjsglas og vinflasker for resterne af indholdet og så smide den brugte emballage ud i den korrekte container.

Det gælder både glas, dåser og plastflasker.

Undgå uhumske skraldespande

Ønsket om undgå madrester er mest af hensyn til håndteringen ved indsamling og sortering, men ren emballage mindsker også risikoen for, at affaldscontainerne bliver uhumske.

Så næste gang du er i gang med at smide ud efter et måltid, så skal du altså bare sørge for at glas, dåser og så videre er tømt for indhold, og at det behøver altså ikke at være helt rent.

Det er godt at vide, inden man spilder dyre vanddråber på overflødig rengøring af emballage, der bare skal smides ud.

Bemærk dog, at nogle kommuner anbefaler, at man skyller dåserne, flaskerne og syltetøjsglassene – men det er formentlig mere af hensyn til skraldemændenes arbejdsmiljø og for at undgå maddiker med mere i skraldespandene.

FIK DU LÆST?

Er det ikke lidt af en overdrivelse at sammenligne en brugt plactic-vandflaske med et toilet?

Egentlig ikke, konstaterer vores faste blogger Liza Andersen i indlægget her.

Efter at have læst det er vi i hvert fald færdige med at genbruge plast-flaskerne fra vand, sodavand og iste 🤮

Måske er du også?

Find svaret her

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: