Intelligente vandhaner sikrer millionbesparelse i Københavns Lufthavne

Selvom både antallet af passagerer og mængden af kvadratmeter øges i Københavns Lufthavne, falder forbruget af vand. Nye vandhaner forventes at give lufthavnen en besparelse på flere mio. kr.

Med omkring 70.000 gæster om dagen, der vasker hænder, trækker ud i toilettet og fylder vandflasker op, kan det ikke være en overraskelse, at der bliver brugt rigtig meget vand i Københavns Lufthavne.

Vandforbruget i Skandinaviens travleste lufthavn løber hvert år op i 192.000 m3, men takket være nye intelligente vandhaner bliver vandregningen fremover formentlig betydeligt lavere end de 13,4 mio. kr., den lyder på i dag.

Hele 3,6 mio. kr. regner Københavns Lufthavne med at kunne spare pr. år, efter 250 nye vandhaner er blevet monteret i lufthavnens terminal 2 og i administrationsbygningen.

Varmt vand reduceret med 66 procent

De nye vandhaner, der både sparer på vandet og kun bruger koldt vand, når det kræves, blev først testet på 12 håndvaske på et af de travleste toiletter i terminal 2, og hurtigt tegnede der sig et billede af, at der var store besparelser i vente.

Testen gav vandbesparelser på 24 procent, og brugen af varmt vand blev reduceret med hele 66 procent.

Når man tænker på, at lufthavnens totale energiforbrug svarer til forbruget i en by på størrelse med Ringsted, er der altså god grund til at uddele highfives bag indtjekningsskrankerne. Testen viste, at lufthavnen kan spare 900 kr. pr. armatur om året, hvilket betyder, at de nye vandhaner er tjent ind på to år.

Besparelsen går godt i tråd med lufthavnens mål om, at hver passager i 2020 kun udleder 1 kg CO2.

Lufthavnen forsøger derfor blandt andet at finde besparelser i sin nuværende infrastruktur, og her er udskiftningen af vandhaner altså et skridt på vejen.

Læs også: Spar på vandet: Her er læsernes bedste tips

1 kommentar

Leave a Reply

%d bloggers like this: