Så ofte skal du vaske din bil

Hvor tit skal man vaske sin bil? Det har vores læser Anette Panduro spurgt om på Vand med Omtankes Facebook-side, og tak for den gode idé. Det er et godt spørgsmål.

Forleden stod jeg i kø ved en vaskehal med en børste i hånden for at få det værste snavs af min nummerplade og spekulerede på selvsamme spørgsmål.

En meningsmåling foretaget af Epinion for brancheorganisationen Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation viser blandt andet, at 13 procent af de adspurgte danskere vasker bilen to-tre gange om måneden, 28 procent vasker den hver tredje måned, mens 35 procent gør det én gang om måneden.

Én gang om måneden er nok
Og netop det at vaske sin bil én gang om måneden er nok, forlyder det hos FDM.

Det bakkes op af manmagazine.dk, som forklarer, at en tommelfingerregel er, at man bør vaske sin bil 12 gange årligt og ikke oftere, medmindre der er en særlig grund til det.

Hvis man vasker bilen for tit, slider det nemlig unødigt på lakken, og bilen tager ikke skade af at køre rundt med lidt støv på sig.

Vask i vaskehal
Med det på plads kom jeg i samme ombæring til at tænke på, om jeg så skal vaske min bil i en vaskehal eller ved håndkraft denne ene gang om måneden?

Sidste år skrev vi her på Vand med Omtanke et indlæg om, at det af miljømæssige hensyn er bedst at vaske sin bil i en vaskehal.

Derfor kan det ikke betale sig at vaske din bil selv

Det samme skriver FDM, som samtidig anbefaler, at man tager den billigste vask, fordi bilen ikke bliver renere af en dyrere udgave.

Vask af og til ved håndkraft
Vaskehallernes børster kommer nemlig ikke helt ind i de mest kringlede kroge på bilen, og gør den ikke helt ren ved de kritiske steder som for eksempel bilens kanter – typisk langs bilens panelkanter, dørkanter og i skærmkasserne.

Når der sidder snavs i furerne og kanterne, nedbryder det lakken, som gør, at bilen ruster.

Derfor anbefaler FDM, at man to-fire gange om året vasker bilen ved håndkraft for at komme i dybden med rensningen.

I den forbindelse anbefaler FDM, at man investerer i en god svamp og autoshampoo. Det handler nemlig ikke om at trykke hårdt, men om at bruge den rigtige svamp og rigeligt med vand.

Fem gode vaskeråd

  1. Lakforsegling bør ske ved håndkraft minimum en gang om året. Vaskehallens forsegler kommer ikke ind i krogene.
  2. Vælg altid den billigste vask og spar undervognsvasken væk.
  3. Anskaf en mikrofibersvamp – alternativt en langskaftet blød børste, så du undgår at trykke for hårdt.
  4. Et mikrofiberhåndklæde er godt til at tørre bilen med efter vasken.
  5. Overvej at håndvaske bilen på de såkaldte puslepladser med miljøsikret afløb.

Brug hovedet og drop slangen

Leave a Reply

%d bloggers like this: