Et lille hul i dit vandrør kan blive dyrt – se her, hvordan du opdager en vandlækage i din bolig

Hvordan kan man enkelt se og holde øje med, om man har en lækage et eller andet sted? Det spørgsmål har vores læser Claus Bøgeskov Mogensen stillet på Vand med Omtankes Facebook-side.

Tak for det gode spørgsmål. Det fik mig til at tænke på en af mine bekendte, som fortalte mig, at hun sidste påske var i sommerhus. Da hun stod og vaskede op, kiggede hun ud ad vinduet og undrede sig over, hvorfor der var en vandpyt ved hækken, når vejret ellers havde været så tørt.

Hun opdagede så, at der var gået et rør. Men der må være andre måder at opdage en vandlækage på.

Lille utæthed kan resultere i ekstra vandregning

En vandlækage kan både opstå i et vandrør, som blandt andet leder rent drikkevand frem til ens vandhaner, bruser og toilet, men også i varmerør, der leder opvarmet vand rundt til husets radiatorer og gulvvarmerør. Vandet kommer enten fra fjernvarmesystemet eller fra ens eget centralvarmesystem som for eksempel oliefyr, pillefyr eller jordvarme.

Ifølge Bolius kan et utæt vand- eller varmerør blandt andet betyde et spild af vand og en større vandregning. Faktisk kan en lille utæthed på størrelse med et nålestik lække op til 70 liter om dagen, hvilket er mere end 25.000 liter vand om året. Det kan resultere i en ekstra vandregning på ca. 1.700 kroner om året.

Samtidig kan konsekvensen være følgeskader, der ødelægger materialer, og som betyder en masse besvær og spildte penge.

“Det handler om at styre vandforsyningen intelligent og energieffektivt”

Tegn på utætheder

Men hvordan kan man så holde øje med, om der er en vandlækage i rørene?

Ifølge Bolius kan der være forskellige tegn på utætheder i vandrørene, og her er fem, man kan holde øje med:

– Afskalning af maling og puds eller misfarvninger i tilstødende rum.

– Fugtpletter på lofter i underliggende etager.

– Større fugtophobninger i trækonstruktioner ses ved, at materialerne ændrer dimension og direkte skubber eller trækker i tilstødende materialer og konstruktioner.

– En vandregning, der pludselig er meget høj.

– At man oftere end normalt skal fylde vand på sit centralvarmeanlæg.

Kig på vandmåleren

Derudover kan man selv tjekke sine vandrør ved at gå rør og samlinger efter for synlige utætheder. Man kan se efter skader umiddelbart under installationer og samlinger, da vand gerne siver den hurtigste vej nedad. I den forbindelse skal man især være opmærksom på samlinger placeret mellem gulv og væg samt omkring afløb.

Man kan også holde øje med vandtrykket i sine vandinstallationer. Hvis trykket i for eksempel vandhanen pludselig er lavere end ellers, kan man få en vvs-installatør til at måle vandtrykket.

Og man kan tjekke vandrørene for utætheder ved at slukke alle vandinstallationer. Hvis vandmåleren fortsat kører, kan det være tegn på lækage.

Hvis du aflæser din vandmåler jævnligt – for eksempel hver måned, så vil du hurtigt kunne opdage, om dit vandforbrug er højere end den foregående måned og blive opmærksom på et uopdaget forbrug.

Faktisk estimeres det, at alene det, at du aflæser din vandmåler i gennemsnit betyder en 10 procents besparelse – fordi du bliver mere opmærksom på dit vandforbrug.

Tjek rør og radiator

Ved varmerørene kan man notere, hvor tit man fylder vand på varmeanlægget – hvis det er oftere end to gange om året, vil det under normale omstændigheder betegnes som for meget.

Derudover er det en god idé at kontrollere ens varmeanlægs generelle tilstand. Man kan tjekke rør og radiator – utætheder kan især forekomme i samlinger og vil vise sig som sivende vand, muligvis svamp eller råd i omkringliggende konstruktioner.

Samtidig kan man gennemgå de synlige installationer ved ens varmeanlæg. Man kan tjekke, om det drypper fra sikkerhedsventiler på varmtvandsbeholder eller kedel. Man skal dog være opmærksom på, at det kan være vanskeligt selv at gennemgå et varmeanlæg, så hvis man har en mistanke om, at varmeanlægget er utæt eller trænger til vedligeholdelse, kan man kontakte en vvs-installatør.

Vandalarm

Derudover kan man investere i vandalarmer, som bliver aktiveret med en høj lyd ved vandspild, blandt andet hvis vandrørene er utætte. På den måde kan man hurtigt opdage, hvis der er en vandlækage et sted i sin bolig, forlyder det hos Bolius.

5 ting du skal overveje, inden du bygger nyt

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: