“Jeg tænker både på at passe på vandet lokalt og globalt”

Ungdommen er fremtiden. Derfor spørger vi i forbindelse med Folketingsvalget en række unge politikere, hvordan deres vandvaner er?

“Grundlæggende synes jeg, at det er vældig unfair, at vores overforbrug i Danmark skal være med til at skabe tørke andre steder i verden.”

Sådan mener Nadia Gullestrup Christensen, Klima- og miljøordfører for Radikale Ungdom. Til daglig studerer hun Naturressourcer og Miljø-økonomi på Københavns Universitet.

I forbindelse med det kommende folketingsvalg har Vand med Omtanke spurgt en række unge politikere fra ungdomspartierne og unge folketingskandidater, hvilke vandvaner de har. 

Nadia Gullestrup Christensen er den første i rækken:

Flaskevand eller postevand?


Postevand. Det har ikke kun den laveste klimabelastning, men er også det, som jeg klart synes smager bedst.

Jeg drikker vand, når …

… der er noget i nærheden. Vand er helt klart det, jeg drikker mest af sammen med kaffe. Især i sommermånederne ryger der hurtigt mange liter vand indenbords.

Det bedste vand, jeg har smagt, var …


Det i vandhanen i København. Jeg værdsætter det allermest, når jeg har været ude at rejse. Dejligt postevand er generelt noget af det, jeg savner først, når jeg er på ferie.

Ellers kan jeg også rigtig godt lide at pifte postevandet op med skiver af agurk og citron eller måske nogle frosne hindbær om sommeren for at gøre det koldt og sødligt.

Hvad gør du for at spare på vandet?


Jeg tænker både på at passe på vandet lokalt og globalt. For at mindske mit ‘vandfodtryk’. Globalt vil det sige, at jeg prøver at begrænse mit tøjforbrug ved at købe genbrug samt købe færre vandkrævende produkter som kaffe, chokolade og nødder.

Lokalt tænker jeg over kun at gå i bad, når det er nødvendigt. Her har jeg udfordret mig selv til stort set kun at gå i bad, når jeg har trænet. Før kunne jeg godt finde på at gå i bad om morgenen og igen om aftenen efter træning. Faktisk gjorde jeg det ikke for at spare på vandet, men for min krop. Mit hår bliver ikke længere så hurtigt fedtet, mens at min hud ikke er så tør.

Herudover tænker jeg også i kun at vaske tøj, når det er nødvendigt og sørge for at fylde vaskemaskinen op og benytte vandsparende vaskeprogrammer.

Og til sidst køber jeg også økologisk, hvor det giver mening, for på den måde at prøve at mindske pesticidforbruget, som jo ellers kan skade grundvandet.

Får du nogensinde dårlig samvittighed over dit vandforbrug?


Grundlæggende synes jeg, at det er vældig unfair at vores overforbrug i Danmark skal være med til at skabe tørke andre steder i verden. Her tænker jeg blandt andet på mandel-produktionens betydning for vandmanglen i Canada.

Generelt prøver jeg dog på ikke at have dårlig samvittighed. Det gør jo ikke nogen konkret forskel for nogen, at jeg har det dårligt. Så vil jeg hellere bruge energien på reelt at omlægge mine vaner eller tage ud og holde oplæg omkring vandforbrug, hvor jeg kan være med til at inspirere andre til at omlægge deres vaner.

I forhold til vaner har jeg blandt andet fravalgt kød og skåret kraftigt ned på mælkeprodukter, da det kræver meget vand at fremstille. Skulle jeg dog påpege et sted, hvor jeg har lidt dårlig samvittighed, så er det i forhold til mit kaffeforbrug.

Hvad tænker du, vi som samfund kan gøre for, at forbrugere, virksomheder og offentlige organisationer bruger vores danske drikkevand bæredygtigt?

Vi skal generelt have mere oplysning. Jeg oplever i høj grad, at vi danskere tager det rene danske grundvand for givet og glemmer, at det er noget, som vi aktivt skal beskytte. Denne oplysning kan både være fokus i folkeskolen samt i landsdækkende kampagner.

Derudover skal vi også arbejde på at få mere skov og natur i Danmark. Udover at skov er godt for blandt andet klimaet, så er det også med til at fungere som et naturligt vandfilter.

Sådan gjorde vi: 
Vi har kontaktet både unge folketingskandidater og ungdomspolitikere fra ungdomspartierne. Vi har kontaktet politikere fra alle de partier, som pt. er repræsenteret i folketinget, eller det tilsvarende ungdomsparti. Vi har forsøgt at kontakte politikere fra alle landsdele.  

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: