“Et bad eller to mindre om ugen. Det gør selvfølgelig en forskel.”

Lige bag de erfarne folketingspolitikere står en ny generation klar. Det er dem, der skal præge Danmark i fremtiden. Derfor har vi spurgt unge folketingskandidater og ungdomspolitikere fra ungdomspartierne, hvilke vandvaner de har?

Lea Lindberg Carstensen fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom opfordrer alle til at tage ansvar – sammen.

‘Jeg opfordrer alle til at affaldssortere og tage et bad eller to mindre om ugen. Det gør selvfølgelig en forskel,’ siger hun.  

Flaskevand eller postevand?

Helt klart postevand. Der er ingen grund til at bruge penge på plastik, hverken for egen pengepung eller klimaets skyld.

Jeg drikker vand, når …

… Jeg står op, før jeg går i seng, og når jeg ellers er tørstig.

Det bedste vand, jeg har smagt, var …

Efter et par uger i Vietnam, var det mest fantastiske at komme hjem og åbne for vandhanen i mit hjem og drikke koldt vand direkte fra hanen. Det var en drøm efter at have drukket lunkent vand i så lang tid.

Hvad gør du for at spare på vandet?

Tager kortere bade, og jeg går ikke i bad hver dag, men i stedet hver anden.

Vasker op i en opvaskebalje og har valgt en opvasker fra.

Bruger tøjet en enkelt gang mere end jeg tidligere har gjort, før det bliver vasket, fordi det ikke er beskidt.

Får du nogensinde dårlig samvittighed over dit vandforbrug?

I nogle år har jeg haft et arbejde, hvor jeg konstant blev konfronteret med udfordringerne omkring vores grundvand. Det har tvunget mig til at tage stilling til, hvordan vi behandler vores natur og vores rene drikkevand. Derfor har jeg tidligere haft rigtig dårlig samvittighed, ikke over for mig selv, men over for de fremtidige generationer.

Jeg tænker tit på, hvor privilegerede vi er, at vi har rent vand i hanen. At vi ikke skal bekymre os om, hvorvidt vi bliver syge af det vand, vi drikker. Men det nytter ikke at have dårlig samvittighed over ens vandforbrug, hvis ikke man er villig til at ændre noget i sin dagligdag. Det har jeg forsøgt på.

Hvad tænker du, vi som samfund kan gøre for, at forbrugere, virksomheder og offentlige organisationer bruger vores danske drikkevand bæredygtigt?

For mig, som Socialdemokrat, er det strukturerne vi skal ændre på, hvis vi skal redde vores fælles drikkevand.

Et forslag kunne være at man eksempelvis fandt et system, så vi ikke skylder vores grundvand ud i toilettet, men at man i stedet brugte spildevand til disse ting.

Vi skal også have en diskussion om, hvor ambitiøse vi vil være for vores fremtidige generationer. Jeg synes eksempelvis, vi skal være mere ambitiøse ift. hvor tæt på vandboringer, der må bruges sprøjtemiddel. Derudover skulle man ulovliggøre havemidlet round-up.

Et andet forslag kunne være, at man stoppede med at bruge gummi fra bildæk i diverse kunststofbaner, der også beskadiger vandløb og drikkevandet.

Det må dog aldrig blive den enkeltes ansvar at passe på drikkevandet. Derved ikke sagt at den enkelte ikke har et ansvar. Jeg opfordrer alle til at bruge shampoo uden mikroplast i. Jeg opfordrer alle til at affaldssorterer og tage et bad eller to mindre om ugen. Det gør selvfølgelig en forskel.

Men det er sammen, med både virksomheder, organisationer og forbruger vi kan flytte bjerge.

Sådan gjorde vi:
Vi har kontaktet både unge folketingskandidater og ungdomspolitikere fra ungdomspartierne. Vi har kontaktet politikere fra alle de partier, som pt. er repræsenteret i folketinget, eller det tilsvarende ungdomsparti. Vi har forsøgt at kontakte politikere fra alle landsdele.  

Leave a Reply

%d bloggers like this: