Sådan undgår du rust i vandet med de rette vandrør

Mange faktorer spiller ind, når rust begynder at vise sig på vandrør, men med fokus på vandkvaliteten og det rette materiale, kan du sænke processen betydeligt.

Når der skal lægges vandrør, som transporterer vand ud til de danske hjem, er en af VVS’erens vigtigste opgaver at vælge det rette materiale til rørene. På den måde minimerer man nemlig korrosion, eller nedbrydning som det lidt mere mundret hedder.

Korrosion ses eksempelvis som rust, og det er en naturlig proces, der sættes i gang, når metal, vand og ilt mødes. Da der af hygiejniske årsager er krav om ilt i vandet, er det altså en uundgåelig proces, men hvis man vælger de rette materialer til vandrørene, kan man sænke korrosionens hastighed.

Vær opmærksom på varmen
Tidligere blev de fleste vandrør til danske husstande lavet af varmforzinket stål, men disse kan få skader som følge af korrosion, hvis de kombineres med kobberlegerede ventiler eller fittings af messing eksempelvis. Derfor frarådes dette materiale nu mange steder.

Det problem løber man dog ikke ind i, hvis man bruger vandrør af rustfrit stål eller plastik, som er populære løsninger i dag. Med plastik skal man til gengæld være opmærksom på, at temperaturen ikke bliver for varm, så røret smelter.

Sådan ser der ud inden i dine vandrør

Årsager til korrosion
Korrosion i vandinstallationer kan opstå på grund af for høj vandhastighed, udvendig korrosion, sammenkobling af forkerte materialer, manglende ekspansionsmulighed eller kombinationen af forkert materialevalg og vandkvalitet.

Risikoen for korrosion minimeres, hvis man bruger det samme materiale hele vejen igennem vandinstallationen, men ofte er forskellige materialer nødvendige.

Blødt og hårdt vand
Korrosion kan også vise sig, hvis vandet er for blødt, da hårdt vand udvikler et beskyttende kalklag på vandrørene. I Danmark er undergrunden kalkholdig, så dansk vand indeholder derfor ofte meget calcium og magnesium, som øger vandets hårdhed.

Der er dog nogle lokale forskelligheder, da vandet på sin færd fra at være regnvand til at blive til grundvand optager nogle forskellige stoffer på vej ned gennem jord og mineraler, som altså varierer fra sted til sted.

Danmarks blødeste vand findes i Midt- og Vestjylland, mens det hårdeste er syd og vest for København.

Kilde til indlægget: https://ipaper.ipapercms.dk/TEKNIQ/bedre-installationer-20181/#/

“Fontænen foran AGFs stadion har det bedste vand”

Leave a Reply

%d bloggers like this: