Genbrug regnvand og spar på drikkevandet – få tips til, hvordan du kan genbruge det

Der falder gennemsnitligt 774 mm regn om året i Danmark, viser DMI’s vejrdata fra 2006-2018. Alt den nedbør kan faktisk hjælpe dig til at spare på drikkevandet samt bruge vand med omtanke, og på den måde kan du også opnå en pengebesparelse, hvis du vælger at genbruge regnvandet.

Jeg har samlet en liste med tips til, hvad du kan genbruge regnvandet til, samt hvordan du kan genbruge de gratis dråber fra himlen.

Tøjvask

Ifølge Bolius kan regnvand sagtens bruges til at vaske tøj med i vaskemaskinen. Fordelen er også her, at der er mindre kalk i vandet, og det betyder, at du kan spare på meget af vaskemidlet.

Toiletskylning

Regnvand kan bruges til at skylle ud i toilettet. En fordel er, at du slipper for aflejringer af kalk i toilettet, idet regnvand ikke indeholder så meget kalk som vand fra hanen.

Bilvask og rengøring

Du kan uden problemer bruge regnvand til at vaske bilen med. Ligesom ved tøjvask kan du bruge mindre sæbe, og du slipper samtidig for kalkstriber på bilen. Derudover kan det også bruges til rengøring og vinduespudsning, lyder det fra Genvand.

Havevanding

Nedbørsvand er meget velegnet til at vande buske, blomster og krukker i haven samt indendørs potteplanter. Du kan sagtens bruge regnvand til grøntsager, som skal koges, før du spiser dem. Derudover kan du også bruge regnvand til tomat- og agurkeplanterne i drivhuset, hvis planterne suger vandet op nedefra, uden at regnvandet kommer i direkte kontakt med grøntsagerne, skriver Bolius. Dog skal ikke genbruge vandet til vanding af jordbær, salat og andre bladgrøntsager – og du bør ikke vande grøntsager og lignende, som skal spises rå, med regnvand.

Regnvandstønde

Der findes flere måder at opsamle regnvand til genbrug. Du kan gøre det i en regnvandstønde, der stilles i nærheden af nedløbsrøret og tilsluttes, så regnen fra taget løber fra nedløbsrøret og ind i tønden. Den har et overløb, så vandet ikke løber over og ud på jorden, når tønden er fuld – i stedet løber det overskydende vand tilbage i nedløbsrøret og videre ud i kloakken. Tønden har en aftapningshane, som du kan åbne for, når du skal bruge vandet. Regnvandstønden er let selv at montere, og du kan med den blandt andet få gratis vand til vanding af haven og bilvask.

Regnvandstank

Du kan købe en større beholder, der typisk kan rumme omkring 1 kubikmeter vand, som kan stå oven på jorden. Denne størrelse er fin, hvis du blot skal opsamle regnvand til for eksempel havevanding og bilvask.

Regnvandsanlæg

Hvis du påtænker at genbruge regnvand i større omfang, kan du investere i et regnvandsanlæg med en stor tank, der graves ned i jorden. Herved kan du få regnvand nok til toiletskylning og tøjvask.

Læs også: Stort tema: Læs alt om flaskevand vs. vandhane-vand

Leave a Reply

%d bloggers like this: