Det allerede bæredygtige FN Byen har kæmpe vandbesparelse i sigte

Selvom FN Byen i København kun er seks år gammel, kan nye intelligente armaturer sikre bygningen en samlet vandbesparelse på 42 procent og 57 procent på varmt vand.

Teknologien udvikler sig konstant, og derfor overvejer FN Byen i København allerede seks år efter dens åbning at skifte samtlige vandhaner og brusere ud med nye intelligente af slagsen.

Da FN Byen blev opført i 2013, blev den bygget så energirigtigt som muligt og opnåede endda platincertificering på bæredygtighedsskalaen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Bygningen anses stadig for at være en af de mest bæredygtige i Skandinavien og er designet til at bruge mindst 55 procent mindre energi end tilsvarende bygninger, men nye beregninger viser, at FN Byen kan gøres endnu mere miljørigtig.

Lever op til egne mål
Ved at erstatte matriklens 400 eksisterende armaturer med nye intelligente vandhaner og brusere kan FN Byen spare 42 procent på det samlede vandforbrug og hele 57 procent på varmt vand.

På den økonomiske side vil det give en besparelse på 165.000 kr. til FN Byen, der har omkring 1500 ansatte og cirka 100.000 besøgende om året.

For FN Byens facility manager Martin Christensson er det dog ikke beløbet, men FN’s mål om bæredygtighed, der er motivationen. Således er han altid på udkig efter nye områder, der kan optimeres og spare energi i bygningen.

Frem mod 2030 har FN 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, og et af dem går blandt andet på, at effektiviteten af vandforbruget skal øges.

Testet i et halvt år
Beregningerne om besparelse på vandforbruget i FN Byen foregik på den måde, at man først målte vandforbruget på de eksisterende armaturer i tre måneder, hvorefter 24 vandhaner og brusere fire separate steder i bygningen blev udskiftet med de nye intelligente armaturer.

Herefter målte man igen forbruget i tre måneder, og det var altså her, den imponerende besparelse blev tydelig.

FN Byen overvejer i øjeblikket også, om de vil installere FM Mattssons nye Water Management System, der via IoT-teknologi overvåger og styrer vandforbruget i intelligente, opkoblede armaturer.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: