Hårdt og blødt vand – læs her, hvor det befinder sig i Danmark, og hvad forskellen er

Som de fleste nok allerede har bemærket er der i Danmark kalk i vores drikkevand fra vandhanen. Det sætter sig på varmelegemet i elkedlen, efter vi har lavet te eller kaffe og som rander på fliserne i badeværelset, når vi har været i bad. Herefter må man i gang med børste og rengøringsmidler for at få kalken væk, hvilket de færreste sætter pris på. Men hvorfor er det egentlig, at der er kalk i vores vand, og hvad kan vi gøre ved det?

Grunden til, at vi i Danmark har kalk i vores vandhane vand er, at vi er så heldige at kunne bruge grundvand. Det danske vandhanevand hentes op fra mange forskellige drikkevandsboringer rundt omkring i landet. Forskellen i kalkindholdet skyldes de jordlag, som regnvandet trænger igennem, inden det ender i grundvandet, og i den østlige del af Danmark hentes vandet fra meget kalkholdige grundvandsmagasiner.

Vandet kaldes for henholdsvis hårdt vand, når det indeholder meget kalk, og blødt vand, når det indeholder mindre kalk. Selvom kalken giver udfordringer, skal vi være glade for grundvandet. Netop dansk grundvand er stadig så rent, at det kan drikkes direkte fra vandhanen, og det er ikke tilfældet i mange af de lande, hvor man anvender overfladevand som drikkevand.

Områder med hårdt og blødt vand

Det er forskelligt fra kommune til kommune og fra vandværk til vandværk, hvor hårdt eller blødt vandet er. Men særligt i hovedstadsområdet og på Lolland og Falster er vandet fra naturens side meget hårdt, mens andre kommuner på Sjælland har temmelig hårdt vand. På Fyn findes der også generelt meget hårdt vand. I Jylland er vandet i Østjylland, dele af nordvest Jylland og i Sønderjylland temmelig hårdt.

I Midtjylland og dele af Nord- og Sønderjylland er vandet enten ’middelhårdt’ eller blødt. På geus.dk kan du søge på din by og finde ud af, om vandet er hårdt eller blødt hos dig.

Forskellen på hårdt og blødt vand

Hvis man har hårdt vand i sit hjem, sætter kalken sig som hvide aflejringer eller som partikler, der kan være svære at få af. Det er blandt andet i elkedlen, kaffemaskinen, på armaturer, i vaske- samt opvaskemaskinen, håndvaske, badekar og toilettet. Samtidig sætter det sig også i varmevekslere og varmtvandsbeholdere samt på indersiden af alle vandførende rør, og som hvide striber på fliser og glas.

Kalken er med til at forkorte levetiden på mange af vores husholdningsapparater og installationer. Den tilkalkning, der opstår over tid, betyder desuden, at der i mange tilfælde skal anvendes mere energi, når varmelegemer mister effekt. På samme måde bevirker tilkalkningen af rør og installationer, at flow begrænses, og eksempelvis cirkulationspumper skal arbejde hårdere.

Blødt vand på den anden side har den effekt, at grundet mindre kalk kan man spare 1/3 af sæbeforbruget til vask og rengøring, og man kan spare på kemikalier til afkalkning. Blødgøring af vand kan derfor både spare kemikalier til vedligehold samt sæbe og energi i forbindelse med husholdningen. Listen af positive effekter er derfor lang og især i områder med hårdt vand, vil effekten være stor.

Desværre er der ikke kun positive effekter af blødere vand. Vores knogler og tænder har brug for kalk, og drikkevandet er en god, naturlig kilde til dette. Effekterne er dog livligt diskuteret, og det er svært at finde endelige konklusioner. Der er dog eksempelvis indikationer på, at mindre kalk i drikkevandet kan betyde flere huller i tænderne. For mindre kalk i vandet betyder også mindre fluorid, som tilsammen beskytter tænderne mod huller. Risikoen for caries kan forøges med op til 45 procent, lyder det fra Tandlægeforeningen i en pressemeddelelse.

Brøndby har fået blødere vand

Som skrevet længere oppe er vandet i hovedstadsområdet hårdt. Dog fik beboere i Brøndby blødere vand i hanerne i september 2017, da HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, ved hjælp af et blødgøringsanlæg gjorde vandet blødere.

En undersøgelse fra i år, som Danmarks Tekniske Universitet har gennemført i Brøndby i samarbejde med HOFOR, viser, at det har haft en effekt at gå fra hårdt til blødt vand. I hjemmene og i virksomhederne kalker toiletter og elkedler mindre til, og samtidig skal der bruges mindre knofedt og kalkfjerner på at gøre rent.

I undersøgelsen har 30 forbrugere kogt vand i deres elkedler i tre måneder med både hårdt og det blødere vand. Målingerne viser, at der udskilles godt 30 procent mindre kalk, når vandet er blødere, samt at elkedlerne var markant mere påvirket af kalkaflejringer efter kogning med hårdt vand. Elkedlerne kan derfor holde længere nu, og der skal bruges færre afkalkningsmidler på at fjerne kalken.

Derudover blev der i undersøgelsen målt stor effekt på toiletter, brusere samt perlatorer til vandhaner og bruseslanger. Der lå cirka 80 procent mindre kalk inde i cisternen med det blødere vand, og omkring 40 procent mindre kalk på perlatorerne.

Leave a Reply

%d bloggers like this: